VESTI:
Početna / vesti / infrastruktura / BRANA ZA PODHRANJIVANJE BUNARA: Na redu projekat zaštite
BRANA ZA PODHRANJIVANJE BUNARA: Na redu projekat zaštite

BRANA ZA PODHRANJIVANJE BUNARA: Na redu projekat zaštite

U ataru sela Belotića izgrađen vodonepropusni ekrana na reci Peckoj i cevovod do samog izvorišta čime je obezbeđena mogućnost podhranjivanja bunara za vodosnabdevanje gradskog vodovoda u Osečini, koji će ubuduće u svako doba godine, pa i u sušnim periodima, imati dovoljno vode za sve potrošače. Međutim, sa ovom investicijom vrednom 15,5 miliona dinara, za koju su sredstva obezbedili Direkcija za vode Republike Srbije i lokalna samouprava, nisu završeni svi neophodni poslovi…

U međuvremenu, na sednici lokalnog parlamenta izneta je bojazan od strane opozicije da bi eventualni ljudski nemar ili neplanirana havarija u obližnjoj hladnjači mogli da ugroze kvalitet vode. A iz Pecke, koja je na samo desetak kilometara uzvodno od brane, stižu pojedinačna upozorenja da ova varošica nema kanalizaciju.

-S obzirom na učestalu izgradnju stambenih i poslovnih objekata neposredno uz rečne tokove, kao i na primenu agromera od strane vlasnika i korisnika poljoprivrednog  zemljišta prilikom obrade, neophodno je da se što pre uradi projekat zone sanitarne zaštite. Sva naša izvorišta vremenom mogu biti ugrožena, a kako bi se predupredilo eventualno zagađenje pijaće vode u 2015. godini, izrada ovog projekta i postupanje po njemu su prioritetni. U svakom slučaju, korisnicima će biti isporučivana samo ispravna voda, koja se uredno kontroliše – kaže Dragan Andrić, direktor Javnog komunalnog preduzeća „Osečina” u čijoj nadležnosti je gradski vodovod.

On napominje da se posle izgradnje brane i cevovoda, zona neposredne sanitarne zaštite izvorišta „Pecka” pomera uzvodno, a zajedničkim projektom zaštite trebalo bi da budu obuhvaćena i izvorišta „Ostružanj” i „Dragodol” .

-Takođe je neophodno pristupiti regulaciji reke Pecke iz čijeg se toka dopunjuju bunari. Osim toga, ova reka je jako bujična i čini velike štete na parcelama duž svog toka odnoseći kvalitetnu obradivu zemlju. Samo, ovaj problem ne može da se reši bez ozbiljnije pomoći resornih državnih  institucija – konstatuje Andrić.

Na pitanje zašto postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Peckoj, koje je izgrađeno pre više godina i, navodno,         još tada predato na dalje „gazdovanje” Javnom komunalnom preduzeću „Osečina”, nikada nije stavljeno u funkciju, Andrić je kratko odgovorio da se ti objekti i oprema ne nalaze na popisu imovine i sredstava preduzeća kojim on rukovodi.

Scroll To Top