VESTI:
Početna / vesti / infrastruktura / JAK VETAR, KIŠA, GRAD I GROMOVI U DELOVIMA OPŠTINE: Preselo osveženje
JAK VETAR, KIŠA, GRAD I GROMOVI U DELOVIMA OPŠTINE: Preselo osveženje

JAK VETAR, KIŠA, GRAD I GROMOVI U DELOVIMA OPŠTINE: Preselo osveženje

Selo Ostružanj zajedno sa zaseokom Krivo Brdo, zatim Lopatanj, naročito Jančići i Radosavljevići, kao i istočna strana Osečine (na ulazu iz Valjeva) i manji delovi još nekoliko podgorskih sela, minulog vikenda pretrpeli su veliku štetu od nevremena. Dobrodošla kiša, posle pet pakleno vrućih nedelja sa samo jednim i to jednodnevnim ilindanskim osveženjem, nažalost, bila je praćena olujnim vetrom, gradom i snažnom grmljavinom i udarima gromova. Tako se i danas više o tome priča i posvećuje pažnje otklanjanju posledica, nego kampanji poljoprivrednih kultura čija je sezona u punom jeku, pri kraju ili na početku.

Poljoprivredni stručnjaci iz Opštine Dušan Vučićević i Sreten Gligorić, koji su ovih dana bili na terenu, kažu da je vetar na više mesta skidao crep sa kuća, obarao ili lomio stabla voća i šumskog drveća, kidao električnu i telefonsku mrežu, dok je grad, iako relativno sitan, sravnio sa zemljom dolazeće kolo duvana za branje i otresao još nezrele šljive, sa čijih grana je i lišće spalo. Na nekoliko stambenih objekata u Osečini, koja je bila jedno vreme pokrivena stiroporom i lakšim materijalima sa ovdašnjih stovarišta i gradilišta koje je vetar doneo, polomljeno je i po 300-400 crepljika, a na većini ostalih nešto manje. Gromovi su pogodili u dve kuće u samom centru Osečine, srušili odžake, ali srećom bez posledica po ljude. Jedino je stradala električna instalacija, a u tim objektima i u više drugih i – elektronski uređaji.

U Poljoprivrednoj stručnoj službi Opštinske uprave Osečina ocenjuju da obilna kiša koja je, najzad, pala, za jednu trećinu polja pod kukuruzom stigla prekasno, drugoj trećini možda će i da nešto vredi, a tek za treći deo je čak i – blagorodna.

Uprkos svim nepogodama i slabije rodnoj godini, stručnjaci i organizatori Sajma šljiva tvrde da ovog „plavog blaga” ima sasvim dovoljno i u odličnom kvalitetu za još jednu uspešnu manifestaciju u čast naše najrasprostranjenije voćarske kulture, koja će biti održana u Osečini od 28. do 30. avgusta.

Scroll To Top