VESTI:
Početna / vesti / infrastruktura / JKP „OSEČINA”: Vodosnabdevanje prioritetno, kanalizacija hitno!
JKP „OSEČINA”: Vodosnabdevanje prioritetno, kanalizacija hitno!

JKP „OSEČINA”: Vodosnabdevanje prioritetno, kanalizacija hitno!

U bliskoj budućnosti preostali deo azbestnog cevovoda za vodu u Osečini biće zamenjen, a ova opština postati jedna od retkih u Srbiji čiji stanovnici više neće piti vodu iz azbestnih cevi. To je rezultat i višegodišnjeg rada i angažovanja Javnog komunalnog preduzeća „Osečina” na rekonstrukciji vodovodne mreže.

-Brojne donacije u ovoj oblasti, bilo domaće ili inostrane, takođe su ostvarene našim angažovanjem – ističe Dragan Andrić, direktor JKP „Osečina”, dodajući da je u prethodnom periodu ulaganje u vodosnabdevanje bilo prioritetni posao ove firme i da će tako biti i ubuduće.

Rekonstrukcija vodovodne mreže planira se i u 2016. godini. To se prvenstveno odnosi na zamenu preostalog azbestno-cementnog cevovoda od izvorišta „Ostružanj” do rezervoara „Kik” u dužini od 300 metara, kao i uz deonicu državnog puta Valjevo-Loznica od benzinske pumpe do mosta na Lovačkoj reci u dužini od 350 metara.

-Pored redovnog održavanja i zamene cevovoda planiramo sanaciju preostala tri bunara na izvorištu „Pecka”, gde su prva dva odrađena lane. U planu je izrada projekta sanitarne zaštite za ovo i još dva izvorišta, kao i za lokaciju vodonepropusnog ekrana na reci Peckoj. U istoimenoj varošici problem su stare vodovodne instalacije, što zahteva izradu projekta rekonstrukcije sekundarne mreže po kojem bi se izvršila zamena – kaže Andrić.

On podseća da kada su otpadne vode u pitanju za sada ne postoji njihovo organizovano prikupljanje i prečišćavanje iako je u prethodnom periodu izgrađen veliki deo kanalizacionog kolektora. Zastoj je u tome što Osečina nema postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Sumnja se da se pojedini vlasnici kuća bespravno priključuju na glavni kolektor, što može da dovode do problema u finkcionisanju kanalizacione mreže kada bude završena. Ako se tome doda da velike količine otpadnih voda iz septičkih jama kao i putem kišne kanalizacije završava u rečnim koritima, onda je jasno da bi ove probleme trebalo što hitnije rešavati.

-Ove godine je planirana izgradnja kanalizacione mreže u Karađorđevoj ulici u Osečini u dužini od 600 metara i to postavljanjem cevi prečnika od 300 milimetara. Taj posao bi trebalo da se obavi pre nego što ovde stignu građevinci koji revitalizuju deonicu od 29 kilometara puta između Pričevića i Zavlake – veli Andrić.

U 2016. godini JKP „Osečina” nastaviće da obavlja i svoje ostale redovne delatnosti. To je sakupljanje, odvoženje i deponovanja smeća, u čemu se sa nestrpljenjem očekuje najavljena pomoć lokalne samouprave u vidu nabavke specijalnog vozila veće zapremine. Zatim poslovi održavanja mesnog groblja, onda usluga grejanja stanova i poslovnog prostora u nekoliko zgrada iz zajedničke kotlarnice, kao i radovi na putnoj infrastrukturi po nalogu budžetskog fonda i za potrebe Direkcije za izgradnju „Jadar”. Krajem godine očekuje se i početak obavljanja jednog novog posla, a to je naplata parking mesta u Osečini.

Scroll To Top