VESTI:
Početna / vesti / infrastruktura / PREVENTIVNA ZAŠTITA OD BUJICA: Pregrade Osečinu brane
PREVENTIVNA ZAŠTITA OD BUJICA: Pregrade Osečinu brane

PREVENTIVNA ZAŠTITA OD BUJICA: Pregrade Osečinu brane

Na prigodnoj svečanosti u blizini osečanske crkve Svetog Vaznesenja Gospodnjeg i gradskog groblja, utorak, 26. maja,  izvršena je primopredaja dve novoizgrađene bujične pregrade – jedne na Crkvenom potoku, a druge na Lovačkoj reci (potoku Jazmak), koje su podignute sa ciljem da Osečinu štite od eventualnih budućih naleta ova dva bujična vodotoka.

Prisutnim građanima i predstavnicima medija tim povodom obratili su se: Marko Blagojević, direktor Kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenim područjima, zatim Irena Vojačkova – Solorano, stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija i stalna predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji, onda Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, kao i predsednik Opštine Nenad Stevanović, a na ovom skupu bili su i predstavnici Javnog vodoprivrednog preduzeća „Srbijavode”, donatorskih organizacije iz Japana i EU, kao i izvođača radova – „Autotransporta” iz Valjeva.

Prilikom predaje projekta izvedenog stanja i uputstva za čišćenje i održavanje novih objekata, oni su u svojim govorima prisutnim građanima i predstavnicima medija istakli da su izgrađene pregrade u Osečini deo šireg projekta kojim Program Ujedinjenih nacija za razvoj podržava napore Vlade Republike Srbije i opština koje su najviše postradale u prošlogodišnjim poplavama da nakon početne faze oporavka od nastalih šteta unaprede dugoročnu otpornost lokalnih zajednica i bolje se zaštite od budućih poplava ako do njih dođe. Ukupna vrednost podizanje ovih brana i prateće čišćenje dva kilometra vodotokova 2. reda iznosi 1,5 miliona dolara. Program UN za razvoj realizuje ovaj projekt u partnerstvu sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Kancelarijom za pomoć i obnovu poplavljenih područja. Bujične pregrade u Osečini prve su od 18 sličnih, koje se završavaju na teritorijama opština Krupanj, Mali Zvornik, Ljubovija, Loznica, Bajina Bašta, Kosjerić i Vrnjačka Banja.

U ime lokalne samouprave i građana Osečine svim učesnicima  u realizaciji projekta zahvalio se predsednik Opštine Nenad Stevanović, koji je izrazio nadu da će ovaj zajednički investicioni poduhvat u budućnosti, u slučaju novih naleta bujice, predstavljati odličnu preventivu i dragocenu zaštitu.

Scroll To Top