VESTI:
Početna / vesti / infrastruktura / RADOVI NA DEONICI PUTA VALJEVO –LOZNICA: Brže i bezbednije dolinom Jadra
RADOVI NA DEONICI PUTA VALJEVO –LOZNICA: Brže i bezbednije dolinom Jadra

RADOVI NA DEONICI PUTA VALJEVO –LOZNICA: Brže i bezbednije dolinom Jadra

Urgentni radovi na održavanju i sanaciji oštećenja na deonici državnog puta 1. B reda broj 27 Loznica – Valjevo između Zavlake i Pričevića u dužini od oko 29 kilometara, posle nekoliko odlaganja najzad su u punom jeku. Trenutno je najveće gradilište u Osladiću, na izlazu sa teritorije grada Valjeva ka opštini Osečina, gde se vrši proširenje kolovoza na širinu od 6,5 metara, kao i pripreme za sve druge radove koji su predviđeni projektom. Saobraćaj se u ovom delu odvija samo jednom trakom, uz naizmenično propuštanje vozila sa jedne ili duge strane.

U okviru ovih aktivnostina na čitavoj deonici biće sanirana klizišta, popravljeni i prošireni postojeći mostovi, uređene zone vodotokova kod mostova i propusta, stabilizovane kosine nasipa i useka odgovaraćim merama zaštite, sve škole obeležene odgovarajućom saobraćajnom signalizacijom i opremom, urađene ili obnovljenje pešačke staze kroz naseljena mesta, izrađen bituminizirajući noseći sloj, nakon čega će uslediti završno asfaltiranje.

Javno preduzeće „Putevi Srbije”, institucija zadužena za realizaciju projekta, povodom ovih radova izdalo je saopštenje u kome se kaže:

– Projekat rehabilitacije puteva i unapređenja bezbednosti saobraćaja, kroz koji se realizuje ova investicija, proističe iz programa podrške međunarodnih finansijskih institucija (Svetske banke, Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj) Vladi Republike Srbije u implementaciji Nacionalnog programa rehabilitacije državne putne mreže i predstavlja realizaciju prve faze Vladinog programa za period 2014-2019. godina. Projekat obuhvata: unapređenje stanja državne putne mreže, podizanje nivoa bezbednosti, jačanje kapaciteta i unapređenje institucionalne koordinacije u oblasti bezbednosti saobraćaja – saopštilo je.

Nakon poplava koje su zadesile Republiku Srbiju u maju 2014. godine odlučeno je da se izvrši urgentno održavanje i sanacija oštećenja od poplava na ovoj deonici puta Loznica – Valjevo. Početak je na izlazu iz naseljenog mesta Zavlaka, a kraj kod Katića rampe između Valjevske Kamenice i Osladića, odakle su radovi i krenuli.

Po rečima Nenada Stevanovića, predsednika Opštine Osečina, cilj je da se otklone oštećenja prouzrokovana poplavama, klizištima i erozivnim dejstvom vode, zatim i uzroci koji su doveli do toga. Takođe, i da se poveća upotrebna vrednost i trajnost puta, unapredi bezbednosti saobraćaja, ispoštuju zahtevi lokalnih zajednica i standardi zaštite životne sredine.

-Za privredu, ostale resurse i stanovništvo Podgorine, Rađevine i Jadra ovo saobraćajno „približavanje” sa Kolubarom i Podrinjem biti od izuzetno velikog značaja, s obzirom na dosadašnje stanje u kojem se nalazila ova prometna saobraćajnica – ističe Stevanović.

Predviđeni radovi izvodiće se po fazama. Cela deonica je podeljena na četiri poddeonice. Vrednost ugovorenog posla iznosi: 1.047.840.010,00 dinara bez PDV-a, a investitor je: JP „Putevi Srbije”. Izvođenje radova povereno je: „Putevima” Užice ad, a nadzor: Konzorcijumu Nievelt-CPL.

Scroll To Top