VESTI:
Početna / vesti / infrastruktura / Ulice u novom ruhu
Ulice u novom ruhu

Ulice u novom ruhu

Jedan od prioritetnih zadataka rukovodstva Opštine Osečina sa predsednikom Draganom Aleksićem jeste poboljšanje i uređenje putne mreže na području čitave Podgorine. Jedna od glavnih saobraćajnica u Osečini, ulica – Bolnička je kompletno urađena kao prioritetna i jedna od najfrekventnijih.

U Bolničkoj ulici je urađena kompletna infrastruktura i podzemna i nadzemna tako da je ta ulica trenutno u primerenom i pravom stanju. U njoj se poslednjih decenija nije radila nikakva infrastuktura tako da je ovom potpunom rekonstrukcijom konačno rešena. U samoj ulici su skoncentrisane dve manje i četiri velike stambene zgrade, zatim Dom zdravlja i Obdanište tako da je jedna od frekventnijih ulica u Opštini. Ukupna vrednost radva je oko 12 miliona.

Trenutno su otvoreni radovi na delu ulice Kneza Miloša u dužini oko tri stotine metara i tu će Opština imati veće učešće sa oko 5,8 miliona, dok će Ministarstvo ove radove podržati izdvajanjem 3,5 miliona. U ovom delu je već urađena kanalizaciona i vodovodna mreža dok se trenutno radi kišna kanalizacija kao i trotoari. Izvođač je firma „Stobeks“ iz Loznice. Ovo je bila jedina ulica u užem centru Osečine koja nije asfasltirana i sada će biti rešena njena infrastruktura.

Na teritoriji same Osečine postoje neuređeni sokaci koji i nisu završeni zbog nerešenih imovinsko pravnih odnosa i privatnog vlasništva zemljišta. Marković Veličko kao koordinator radova navodi da se radi na tome da vlasnici pristanu na odricanje od parcele kako bi se te ulice našle u nekom planu za radove. Kao jednu od zanimljivosti sa terena Marković prepričava da su imali i slučajeve da vlasnici žele da se po njima nazove ulica ukoliko bi se odrekli parcele.

Najznačajnija investicija koju finansira država jeste gradnja regionalnog puta od Osečine do Pecke, a u sklopu toga značajno za samu varošicu je izgradnja puta kroz deo naselja poznatiji kao Ostružanjski put. Opština je u ovim radovima uzela učešće jer je finansirala izradu projektne dokumentacije sa oko šest miliona tako da će se rešiti veliki broj korisnika koji gravitiraju ka četiri velika sela koja povezuje ovaj putni pravac. Meštani na ovom putnom pravcu se intenzivno bave poljoprivrednom proizvodnjom, a ima i privatnih firmi koje se tu nalaze. Osim trotoara biće urađen odvod za vodu i kišna kanalizacija koja je bila problem, jer pri svakoj većoj kiši dolazilo je do plavljenja naselja.

Prioritet pri asfaltiranju je prema jedinstvenom stavu jasnog kriterijuma, a to je da po broju mladih koji su ostali na selu, a takođe i po broju dece koja idu u škle, te ulice dolaze među prioritetne, jer i Opština finansira prevoz dece pa treba zaokružiti čitave potrebe.

Marković Veličko kao koordinator navodi da je ove godine fondom iz Puteva Srbije planirano asfaltiranje 6 kilometara puta i veruje da bi dosta ljudi učestvovalo u sufinansiranju te izgradnje samo kada bi se našao dobar model. Od 2004. do 2007. godien urađeno je dosta projekata, negde oko 170 km projekata za asfaltiranje lokalnih puteva po selima jer da bi se svaki put uradio mora postojati projekat i to je put da se konkuriše za sredstva.

Scroll To Top