VESTI:
Početna / vesti / kultura / Gostovanja folkloraca iz Osečine i Pecke
Gostovanja folkloraca iz Osečine i Pecke

Gostovanja folkloraca iz Osečine i Pecke

Folklorni ansambli kulturno-umetničkih društava iz Osečine i Pecke, čiji je umetnički rukovodilac Dragoman – Proka Medulović, koreograf iz Valjeva, u toku ovog leta imali su nekoliko izuzetno zapaženih koncerata u Republici Srpskoj i bližem okruženju.

KUD „Krušik-Plastika” iz Osečine (seniorski sastav) prvo je gostovalo je na turističkoj manifestaciji „Petrovdanski dani” u Vlasenici, zatim je, nekoliko dana kasnije, uspešno nastupilo i u Han Pijesku. Pionirska sekcija ovog društva na Ilindan, na Saboru kod topa u Bratačiću, učestvovala je u programu obeležavanja godišnjice boja u Prvom srpskom ustanku. Folklorci KUD „Mladost” iz Pecke uveličali su i ulepšali „Ilindanske svečanosti” u Gackom.

U Loznici, na ovogodišnjem tradicionalnom 12. međunarodnom folklornom festivalu „Evropa igra”, ansambl KUD „Krušik-plastika” iz Osečine predstavio se sa nekoliko svojih najuspešnijih koreografija. Igrači i orekstar ostavilu su sjajan utisak i razgalili brojnu publiku, zatim ostale učesnike (iz Slovenije, Bugarske, Grčke, Češke i Poljske), kao i domaćine ove kulturno-umetničke manifestacije, čiji su organizatori Grad i Turistička organizacija Loznica.

Sledećeg vikenda ansambl iz Osečine gostovaće u Prilikama kod Ivanjice i demonstrirati svoje umeće na još jednom velikom tradicionalnom festivalu folklora. To će im poslužiti kao generalna proba za nastupe na Sajmu šljiva u Osečini, gde uvek imaju važnu rolu u festivalskom i turističkom delu manifestacije.

Scroll To Top