VESTI:
Početna / vesti / kultura / IZDAVAŠTVO: Poetsko „škrgutanje” Zorana Ninića
IZDAVAŠTVO: Poetsko „škrgutanje” Zorana Ninića

IZDAVAŠTVO: Poetsko „škrgutanje” Zorana Ninića

– Počeo sam da dišem na škrge,/ kao riba u dubokom viru,/ sve što ne smem i ne mogu reči,/ zapisujem na belom papiru – uvodni su stihovi u zbirci pesama Zorana Ninića „Počeo sam da dišem na škrge”, a ujedno i prva strofa istoimene pesme na početku ove nove knjige. U pitanju je drugo, dopunjeno izdanje zbirke (prvo je pod istim naslovom objavljeno 2011. godine), koje su autor i izdavač – Narodna biblioteka Osečina promovisali pred brojnim auditorijumom u sali Osnovne škole „Braća Nedić” u Osečini.
O zbirci, autoru i njegovoj poeziji lepe reči govorile su recenzent Ljubinka Stevanović, nastavnica srpskog jezika i književnosti, i urednik knjige Dragica Puljezević, profesor srpskog jezika i književnosti. Stihove su, uz autora, čitali i valjevski glumci Branko Antonić, Angelina i Dragan Lukić.
Svestrani umetnik Zoran Ninić preko 40 godina učestvovao je u radu lokalnog kulturno-umetničkog društva „Krušik-Plastika”, čiji su najmlađi članovi na kraju programa izveli igre iz Podgorine i Zapadne Srbije. U svom širem zavičaju, koga je prvi od svih pesnički opevao, Ninić je poznat ne samo kao pesnik liričar, već i kao etnolog, ljubitelj starina, humorista i satiričar, ali i kao vrstan muzičar, glumac i zabavljač…
Ovog proleća podgorski zavičajni pesnici, pored ove, objavili su u kratkom vremenskom razmaku još dve nove i vredne knjige. Prvo je iz štampe izašla knjiga Ljubinke Stevanović „Jabuke za unuke” – zanimljiv kolaž sećanja i razmišljanja u prozi i stihovima, a onda i pesme Milana Ivanovića sabrane u delu pod nazivom „Azbuka”. Reč je jedinstvenom pesničkom i književnom pokušaju pesnika, koji je svakom slovu azbuke podario makar po jednu pesmu u kojoj naslov i svaka reč u njoj počinju baš tim odabranim slovom.

Scroll To Top