VESTI:
Početna / vesti / kultura / MUZEJSKA POSTAVKA: O boju na Kosovu i braći Musić
MUZEJSKA POSTAVKA: O boju na Kosovu i braći Musić

MUZEJSKA POSTAVKA: O boju na Kosovu i braći Musić

U Muzejskom odeljenju u Osečini, 16. aprila, povodom Dana Opštine, otvorena je višednevna izložba Narodnog muzeja iz Kruševca pod nazivom „Kosovska bitka sa istorijskim osvrtom na braću Musić”.

Postavku je u prisustvu predstavnika lokalne samouprave Zlatije Miličić, predsednika Skupštine opštine, i Milana Simića, zamenika predsednika Opštine, kao i predstavnika javnog života Osečine, brojnih građana i školske omladine, otvorio Svetozar Gačić, rukovodilaz Muzejskog odeljenja.

U okviru programa je i polaganje zaveta članova društva skauta-izvađača „Sokol” iz Osečine (12.00).

Drugi svečani i slavljenički deo Dana Opštine zakazan je za petak, 25. april. Predviđeno je da prijem za zvanice iz inostranstva bude priređen u prepodnevnim časovima (10.30), a da se svečani program u održi u sali Narodne biblioteke (od 11.00). Očekuje se da goste, nakon intoniranja državne himne, pozdrave predsednik Opštine, zatim i direktor OŠ „Braća Nedić”, koja slavi Dan škole. Ovom prilikom najistaknutijim žiteljima opštine Osečina u prošloj godini tradicionalno će se dodeliti najveće opštinsko priznanje – Godišnja nagrada Opštine. Prigodne nagrade očekuju i najbolje osnovce iz slavljeničke škole.

Po završetku đačke priredbe gosti i domaćini posetiće Izdvojeno odeljenje Ekonomske škole Valjevo (12. 30) i prisustvovati osveštavanju učeničkog doma (13.15). Svečani ručak biće poslužen u školskoj sali (15.00).

Iza Dana opštine uslediće još dva važna datuma za ovu zajednicu. Naime, u subotu, 3. maja, na dan Svetog vladike Nikolaja (Velimirovića) biće proslavljena Krsna slava opštine Osečina, a dan kasnije, u nedelju, 4. maja, na memorijalnom skupu u Gornjem Crniljevu, na dostojan način, kao i prethodnih godina, obeležiće se 15. godišnjica od pogibije pilota pukovnika Milenka Pavlovića, komandanta 204. Lovačko-avijacijskog puka, u neravnopravnoj borbi sa NATO avijacijom iznad rodnog kraja.

Scroll To Top