VESTI:
Početna / vesti / kultura / MUZEJSKO ODELJENJE: Odužiti se srpskim ratnicima iz Velikog rata
MUZEJSKO ODELJENJE: Odužiti se srpskim ratnicima iz Velikog rata

MUZEJSKO ODELJENJE: Odužiti se srpskim ratnicima iz Velikog rata

Pripremajući se narednu godinu i obeležavanje stogodišnjice od izbijanja Prvog svetskog rata, Odeljenje Narodnog muzeja Valjevo u Osečini, započelo je iscrpna istraživanja o učešću stanovnika ove opštine u najvećem dotadašnjem sukobu naroda. Za sada su evidentirani svi ratnici iz ovog kraja koji su dobili Karađorđevu zvezdu sa mačevima, najviše vojno odličje iz tog rata.

– Među njima je i Stepan Vuković iz Komirića, koji je ispalio prvi metak u Velikom ratu. Od ukupno 450.000 srpskih vojnika ovaj orden ponelo je tek nešto više od 2.000 hrabrih ratnika, od kojih je 20 iz Osečine i okoline, što se, s obzirom na veličinu teritorije i broj stanovnika, mora smatrati velikim brojem – kaže Svetozar Gačić, rukovodilac Muzejskog odeljenja, koji predvodi aktuelna istraživanja.

Po njegovim rečima, trenutno je u toku i evidentiranje svih ovdašnjih nosilaca „Albanske spomenice”. Muzejsko odeljenje će se potruditi da napiše biografije svih ratnika sa prostora opštine, kako bi se na neki način odužio dug prema junacima koji su se slavno borili za odbranu svoje otadžbine.

– To mora da bude i odgovor na sadašnje pokušaje falsifikovanja naše i istorije Prvog svetskog rata od strane pojedinih germanskih istoričara, koji bi da svu krivicu za ovaj rat prebace na Kraljevinu Srbiju i njen nedužni narod, kojima je ovaj rat bio nametnut – napominje Gačić.

Stepan Vuković

Stepan VukovicKaplar Stepan Vuković iz Komirića, koji je bio pripadnik Drinske divizije – Petog pešadijskog puka kralja Milana, za izuzetnu ispoljenu vojničku hrabrost i junaštvo dobio je ukupno 15 odlikovanja. Pored Ordena Karađorđeve zvezde sa mačevima među najznačajnija priznanja spada i Orden za hrabrost ruskog cara Nikolaja 2.

 

 

Scroll To Top