VESTI:
Početna / vesti / kultura / NBO: Promacija nove knjige i stvaralaštva Vlade Arsića
NBO: Promacija nove knjige i stvaralaštva Vlade Arsića

NBO: Promacija nove knjige i stvaralaštva Vlade Arsića

Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima, koji je širom Evrope i Srbije obeležen 18. oktobra, poslužio je kao povod za promociju knjige „Izgubljene u magli”, autora Vlade Arsića. Reč je o romanu pisanom na osnovu istinitih događaja, a obrađuje jednu od najvećih pošasti današnjice – trgovinu ljudima u Srbiji. Roman je zasnovan na iskustvima žrtava, pre svega mladih devojaka koje su upale u takvu zamku.

– Knjiga je ne samo čitalački zanimljiva, već ima i edukativan značaj za mlađe naraštaje. Trgovina ljudima je najdrastičnije delo kršenja ljudskih prava i sloboda, te je stoga itekako važna prevencija i podizanje svesti u borbi protiv ovog velikog zla. Treba napomenuti da je za prvih šest meseci ove godine u Srbiji je identifikovano 65 žrtava i potencijalnih žrtava trgovine ljudima. Ovaj veliki problem današnjice, nažalost, još uvek je tabu tema, nešto o čemu se ne priča, što se prećutkuje ili se eventualno pomene u kratkom novinskom članku – kaže Ana Ivković, direktor Narodne biblioteke Osečina, koja je organizovala promociju Aesićevog romana.

Vlada Arsić je novinar, istraživač i dugogodišnji saradnik brojnih listova i časopisa. Rođen je u Beogradu, 1963. godine. Novinarsku karijeru započeo je 1985. godine u Voždovačkim novinama, i do sada zabeležio na stotine reportaža o ljudima i sudbinama. Pisao je za NON, magazin Bre, Ilustrovanu Politiku i Nacionalnu reviju, uređivao u Horizontu, reviji Sat i dnevnim novinama Press. Autor je i romana „Lopatanje đavola“ koji je izdat 2010. godine. Živi u Beogradu.

– Druženje s piscem bilo je prilika da se našoj čitalačkoj publici predstavi, kako novi roman, tako i stvaralaštvo u celini ovog zaista jedinstveno darovitog, hrabrog i nadasve socijalno osvešćenog i odgovornog novinara – istraživača koji, u vremenu sveopšte hipokrizije i nebrige za opšte dobro, te straha od javnog govora zarad sitnih ličnih interesa, odvažno otvara Pandorinu kutiju, pišući o pošastima srpske svakodnevice – dodaje Ana Ivković.

Scroll To Top