VESTI:
Početna / vesti / kultura / PREMIJERA „Na kućnom pragu”
PREMIJERA „Na kućnom pragu”

PREMIJERA „Na kućnom pragu”

Starenje i propadanje srpskih sela, poneki povratak kući onih koji su pod bremenom životnih (ne)prilika ipak smogli snage da priznaju da su pogrešili što su uopšte i odlazili, kao i poslednji trzaji nade da se život na vekovnom ognjištu može obnoviti i produžiti, tematika je novog dokumentarno-igranog etnološkog filma Dobrivoja i Dobrile Pantelić pod nazivom „Na kućnom pragu”.

Premijera ovog filma, koji je privukao veliko interesovanje i pobudio pregršt emocija kod brojne publike u Osečini, održana je prošle nedelje u sportskoj hali, koja je bila ispunjena do poslednjeg mesta. Projekcija je realizovana u okviru jubilarnog desetog tradicionalnog putujećeg festivala filmova ovih autora „Mladenci 2014”. Novi film, osim publike u Osečini, ovih dana imali su priliku da vide i gledaoci u Loznici, zatim Malom Zvorniku, Ljuboviji, Šapcu i Krupnju.

– Dobrivoje i Dobrila Pantelić često su do sada pojedine kadrove za svoje filmove snimali na teritoriji opštine Osečina. U njima su učešće redovno uzimali glumci amateri i statista sa ovih prostora. Ovde su ne retko crpeli inspiraciju ili koristili tema za svoje filmsko stvaralaštvo. S toga ih ne doživljavamo kao komšije ili goste, koji su došli da prikažu deo svog repertoara i odu, nego i kao domaćine, koji na svoj način doprinose razvoju kulture i očuvanju naše bogate kulturne baštine i svake godine se vraćaju da to iznova čine – rekao je Nenad Stevanović, predsednik Opštine, koji je zajedno sa protojerejom-stvroforom Radenkom Andrićem, namesnikom Podgorskog arhijerejskog namesništva, u ime ove zajednice pozdravio autore i učesnike u realizaciji ovog filma.

Već afirmisani i na brojnim filmskim revijama nagrađivani dokumentaristi iz Donjih Brezovica u krupanjskoj opštini, pod motom „Da se prošlost ne zaboravi, da budućnost pamti” u svojoj neumornoj produkciji od oko 150 filmova, sa dosta uspeha i umeća na filmskoj traci strpljivo su zabeležili i sačuvali uspomene iz Rađevine, Podgorine, Jadra, Podrinja i Azbukovice na običaje, ljude i događaje iz ovih krajeva u minulim vremenima.

Fotografija: Akteri i autori filma pozdravljaju publiku na kraju projekcije (foto: D. Savić)

Scroll To Top