VESTI:
Početna / vesti / kultura / Pripreme za obeležavanje 100 godina Velikog rata
Pripreme za obeležavanje 100 godina Velikog rata

Pripreme za obeležavanje 100 godina Velikog rata

Već u prvoj polovini ove godine postojeća spomen obeležja na teritoriji opštine, uključujući i brojne krajputaše, biće uređeni i zaštićeni kako to dolikuje. Svim spomenicima posvećeni herojima iz ovog kraja, koji su pali za vreme ratova za oslobođenje od 1912. do 1918. godine biće vraćen stari sjaj. Pored toga, planirano je i podizanje nekoliko novih.

– Na javnom mestu u Osečini, koje još nije određeno, naći će se spomen ploča sa imenima naših slavnih zemljaka koji su na svojim grudima poneli Karađorđevu zvezdu. U Komiriću će biti postavljeno spomen obeležje jednom od njih – Stepanu Vukoviću, koji je ispalio prvi metak u Velikom ratu – kaže Milan Simić, zamenik predsednika Opštine.

Po rečima Svetozara Gačića, rukovodioca Odeljenja muzeja u Osečini, Vidovdan (28. jun) će biti obeležen velikom svečanom akademijom. Od jula će uslediti, ovog puta u Peckoj i sa programom posvećenim Prvom svetskom ratu, manifestacija „Potam-povam preko Drine”, uz učešće kulturno-umetničkih društava iz Republike Srpske i zapadne Srbije, zatim objavljivanje publikacije o Podgorcija koji su učestvovali u ovom ratu, kao i obeležavanje veka od Cerske, Drinske i Kolubarske bitke, kada će u holu škole u Peckoj biti postavljen spomenik vojvodi Živojinu Mišiću, čije ime ova ustanova nosi.

Počev od ove i zaključno sa 2018. godinom kroz niz najrazličitijih aktivnosti i sadržaja u opštini Osečina na dostojan način biće obeležena stogodišnjica od početka, a zatim i završetka Prvog svetskog rata, u kojem su Podgorci imali značajno učešće. Za sve najvažnije datume i događaje vezane za Veliki rat planirane su brojne prigodne izložbe, zatim predavanja, književne večeri i drugi kulturno-umetnički sadržaji, kao što su smotre folklora, koncerti vojne muzike ili revije filmova.

Za realizaciju detaljno razrađenog predloga programa obeležavanja jubilarnih godišnjica zadužene su brojne institucije (Odeljenje i savet muzeja u Osečini, Biblioteka, turistička organizacija, osnovne i srednja škola, Crkvena opština i lokalna samouprava) i pojedinci (Ljubiša Aleksić, Velibor Vidić, Živorad Janković, Aleksandar Vasiljević, porodica Ribnikar, Milorad Radojičić i drugi).

 Fotografija: Predlagači programa obeležavanja 100 godina od Prvog svetskog rata u opštini Osečina

Scroll To Top