VESTI:
Početna / vesti / kultura / REPUBLIČKA SMOTRA U VRANJU: Folklor iz Pecke među najboljima
REPUBLIČKA SMOTRA U VRANJU: Folklor iz Pecke među najboljima

REPUBLIČKA SMOTRA U VRANJU: Folklor iz Pecke među najboljima

Posle letošenjeg uspeha omladinskog sastava folklornog ansambla Kulturno-umetničkog društva „Krušik-Plastika” iz Osečine u Prilikama kod Ivanjice, veliko priznanje ovih dana dobili su i seniori folklora KUD-a „Mladost” iz Pecke. Oni su na tradicionalnom 42. Saboru narodnog stvaralaštva u Vranju uspešno predstavljali  Kolubarski okrug. Uz pratnju izvanrednog frulaša Darka Đokića, a pod vođstvom umetničkog rukovodioca Dragomana Medulovića – Proke, sa izvornim igrama iz svog kraja, među više od 350 učesnika iz svih delova zemlje, folklorci iz Pecke, po ocenama stručnjaka i publike, ne samo da su osvetlali obraz svog mesta, opštine i okruga već su se svrstali i među najzapaženije izvođače na ovom Saboru.

To je dva dana po završetku Sabora, koji predstavlja završnu republičku manifestaciju izvornog narodnog stvaralaštva i tradicionalne kulture za 2014. godinu, u telefonskom razgovoru potvrdila Bogdanka Đurić, predsednik stručne komisije Saveza amatera Srbije. Ona je folklorcima iz Pecke još jedanput čestitala na odličnom nastupui zahvali se za dobro odabrene i autentične koreografije, od kojih joj se posebno dopalo „Nebesko kolo”, koje je inspirisano sačuvanom muzičkom baštinom sa ovog područja.

-Do sada smo 11 puta učestvovali na velikim smotrama dečjeg folklora u Kraljevu i Ratini, a ovo je naše prvo učešće na jednom od najvećih festivala najboljih seniorskih sastava u našoj zemlji. Veoma smo zadovoljni i ponosni brojnim pohvalama koje smo dobili – kaže Slobodan Todorić, vođa puta, ističući odličnu organizaciju od strane Saveza amatera Srbije i domaćini Sabora – lokalne samouprave, Turističke organizacije Vranja i domaćeg KUD „Sevdah”.

Sabor narodnog stvaralaštva Srbije,  čija je tradicija duga više od četiri decenije, a dosadašnja mesta održavanja Leskovac, Aleksandrovac, Topola i sada Vranje, potvrdio je renome najvažnije i najprestižnije manifestacije izvornog narodnog stvaralaštva i tradicionalne kulture u Srbiji. Za folklorce iz Pecke pojavljivanje i zasluženi aplauzi u elitnom društvu sigurno će biti važan motiv u daljem radu.

Scroll To Top