VESTI:
Početna / vesti / kultura / SMOTRA FOLKLORA SA DVE OBALE DRINE: Reka koja ne razdvaja nego spaja
SMOTRA FOLKLORA SA DVE OBALE DRINE: Reka koja ne razdvaja nego spaja

SMOTRA FOLKLORA SA DVE OBALE DRINE: Reka koja ne razdvaja nego spaja

Na Ivanjdan, 7. jula, prvi put u Peckoj, održaće se tardicionalna smotra folklora i izvornog narodnog stvaralašta pod nazivom „Potam povam preko Drine”. Organizator i domaćin ove manifestacije je Kulturno-umetničko društvo „Mladost” iz Pecke, u saradnji sa mesnom zajednicom ove varošice, Turističkom organizacijom „Podgorina” iz Osečine i lokalnom samoupravom ove opštine.

Prema najavama organizatora učesnici smotre biće kulturno-umetnička društva „Prosvjeta” iz Vlasenice, „Živojin Vukadinović” iz Medveđe, „Sveti Sava” iz Zvornika, „Sveti Vasilije Veliki iz Bratunca, „Vila iz Foče” i dva domaća ansambla – „Krušik-Plastika” iz Osečine i „Mladost” iz Pecke.

Ova manifestacija pokrenuta je tokom devedesetih godina prošlog veka. Imala je do sada veći broj svojih uspešnih izdanja, ali i nekoliko kraćih prekida u organizovanju. Njen cilj je da kroz demonstraciju lepote srpskog folklora i kulturne baštine pokaže da često hirovita reka Drina nije simbol razdvajanja naroda koji žive na njenim obalam, već naprotiv, uz pomoć mnogobrojnih mostova, u koje se mogu uvrstiti i kulturne razmene i druženja poput manifestacije „Potam povam preko Drine”, predstavlja i svojevrstan simbol spajanja svih ljudi sa ovih područja.

Scroll To Top