ВЕСТИ:
Почетна / вести / Награде за најбоље као финиш 13. Сајма шљива
Награде за најбоље као финиш 13. Сајма шљива

Награде за најбоље као финиш 13. Сајма шљива

Након четири дана бројних дешавања и садржаја 13. Сајма шљива у Осечини, уз доделу признања и награда завршена је највећа сајамска манифестација у овом крају. Председник општине Осечина Драган Алексић се захвалио свим излагачима, домаћинима, посетиоцима и сарадницима на веома успешно одржаном 13. Сајму шљива који је окупио хиљаде посетилаца током четири дана.

– Знам да сте морали пуно труда да уложите да припремите своје производе. Послужило нас је и лепо време током одржавања овог сајма. Желим овом приликом да се захвалим и свим учесницима у програму и свима онима који су радили на припреми овог 13. Сајма. Требало је доста трудда уложити, а морам да се захвалим и спонзорима који су допринели да овај Сајам буде овакакв јер без њих сигурно не бисмо достигли овај ниво. Освајачима награда честитам, сви знате како радите и какве производе имате, али верујте да ће Вам значити и ова наша признања и скромне награде. Сајам траје четири дана, али верујте припреме за овај сајам трају годину дана. Много труда смо уложили, свесни смо да има пропуста, покушаћемо да одмах по завршетку сајма сагледамо где смо правили пропусте како бисмо их смањили да следеће године организација буд ејош боља – закључио је Алексић приликом затварања 13. Сајма шљива, позивајући овом приликом све да поново дођу и да се видимо на 14. Сајму шљива.

Производе од шљива: пекмез, џем, слатко и шљивани колач, оцењивала је комисија у саставу: Станица Чворић – председник, Даница Вујичић – члан, Драгица Савић – члан, Надежда Миловановић – члан, Милан Николић – члан и Драган Јаковљевић – члан. Ова шесточлана Комисија је заседала другог дана Сајма 25.08.2018. године и извршила дегустацију понуђених такмичарских производа. Констатовала је виши квалитет производа у односу на претходну годину. Веома тешко је било одабрати само три производа за сваку категорију који ће се наградити, а још теже од та три који ће бити први. Због тога треба похвалити све учеснике који су учествовали у конкуренцији за награде.

У конкуренцији за најбољи пекмез учествовало је 32 такмичара, а награде су освојили: III награда: Зоран Пантелић из Лопатња, II награда: Миодраг Јовић из Горњег Црниљева и I награда: Жарко Јанчић из Лопатња.

У конкуренцији за најбољи џем учествовало је 22 такмичара, а награде су освојили: III награда: Милорад Марковић из Братачића, II награда: Лазар Јовановић из Туђина и I награда: Горан Радовановић из Горњег Црниљева.

У конкуренцији за најбоље слатко од шљива учествовало је 46 такмичара, а награде су освојили: III награда: Марко Јанковић из Горњег Црниљева, II награда: Живота Ерић из Горњег Црниљева и I награда: Душан Андрић из Горњег Црниљева.

У конкуренцији шљиваног колача „Шљивко“, учествовало је 28 такмичара, а награде су освојили: III награда: Златомир Миловановић из Горњег Црниљева, II награда: Драган Миловановић из Горњег Црниљева и I награда: Јован Вилотић и Драгијевице.

У конкуренцији за најбољи штанд пољопривредних произвођача учествовали су сви такмичари, а награду је освојио Радован Дамњановић из Лопатња.

У конкуренцији најлепши штанд излагача освојила је фирма Племић комерц из Осечине, а награда је Бесплатан штанд на Сајму шљива 2019. године.

У периоду од 16.07.2018.године до 20.08.2018. годинеКомисија за избор најбољег произвођача шљиве на подручју општине Осечина за 2018. годину, је обилазила засаде већих произвођача шљива на територији општине Осечина и на основу виђеног стања, као и примене свих неопходних агротехничких и помотехничких мера током године, донела је одлуку да се за 2018 .годину награде следећи пољопривредни произвођачи:

Треће место и награда у износу од 6.000,00 динара додељена је Степановић Драгану из Горњег Црниљева и Миловановић Војиславу из Сирдије.

Друго место и награда у износу од 8.000,00 динара додељена је Јанковић Ж. Томиславу из Горњег Црниљева и Јовановић Чедомиру и Младену из Туђина.

 Најбољи произвођач шљиве у 2018. години је Мирић Радиша из Лопатња и као награда припада музлатник.

Специјална награда за допринос уређењу рада Сајма шљива у Осечини, комплетно осигурање пољопривредног газдинства дародавца “Дунав осигурања“, додељује се Лукић Зори и Светиславу из села Осечине .

Чланови Комисије Станојевић Небојша председник, Вучићевић Душан члан, Мићић Биљаначлан.

Комисија за оцењивање јаких алкохолних пића радила је 06. и 07. августа 2018. године на Сајму шљива у Осечини, у следећем саставу: председник, Проф. Др Нинослав Никићевић (Пољопривредни факултет у Земуну), чланови: Др Бранко Поповић (Институт за воћарство, Чачак), Др Иван Урошевић (Пољопривредни факултет у Земуну), секретар, Дипл.инж Љубиша Станковић (Пољопривредни факултет у Земуну)

На основу прегледаних и оцењених 177 узорака јаких алкохолних пића, пријављених од 59 учесника, комисија је доделила: великих златних медаља 19, златних 47, сребрних 102 и 9 бронзаних медаља.

На основу Правилника Сајма шљива у Осечини, о оцењивању квалитета јаких алкохолних пића, комисија предлаже доделу следећих медаља:

1. НАЈБОЉА ПОДГОРСКА РАКИЈА

1. Миломир Лазић, Остружањ, Осечина, шљивовица пожегача, јачина 44 vol % из 2004. године

2. Милорад Секулић, Гуњаци, Осечина, шљивовица, јачина 47 vol % из 1993. године

3. Милорад Марковић, Братачић, Осечина, шљивовица, јачина 46 vol % из 2010. године

 

2. НАЈБОЉА ОД СВИХ ШЉИВОВИЦА

1. Драган Тодоровић, Лозница, шљивовица препеченица, јачина 45vol % из 2010. године

2. Дестилерија „ЕПОХА“ Лопаре, Република Српска, Бојан Џувелековић, шљивовица јачине 45 vol % из 2017. године

3. СЗР „РАДОВАЧА“, Радослав Атлић Уб, шљивовица 45 vol % из 2005. године

 

3. НАЈБОЉА ОД ВОЋНИХ РАКИЈА

1. „Браћа Томашевић“, Пријепоље, за кајсијевачу јачине 40 vol % из 2013. године

2. Дестилерија „ЕПОХА“ Лопаре, Република Српска, Бојан Џувелековић, за кајсијевачу јачине 42 vol % из 2010. године

3. СЗР „РАДОВАЧА“, Радослав Атлић Уб, за кајсијевачу јачине 43 vol % из 2009. године

4. СЗР „РАДОВАЧА“, Радослав Атлић Уб, за дуњевачу, јачине 43 vol % из 2009. године

 

4. НАЈБОЉА СПЕЦИЈАЛНА РАКИЈА

1. Дестилерија „ЕПОХА“ Лопаре, Република Српска, Бојан Џувелековић, за траварицу јачине 43 vol % из 2017. године

2. Мала пецара Ангелус из Сопота, за ракију Липова, јачине 43 vol % из 2017. године

3. „Браћа Томашевић“, Пријепоље за линцурујачине 40 vol % из 2013. године

 

5. ПРАВНА ЛИЦА ПРОИЗВОЂАЧИ РАКИЈА И ЈАП-а

1. „Браћа Томашевић“, Пријепоље (5 великих златних медаља, 9 златних медаља и 2 сребрне медаље) шампионски пехар

2. Дестилерија „ЕПОХА“ Лопаре, Република Српска, Бојан Џувелековић (4 велике златне медаље) сребрни шампионски пехар

3. СЗР „РАДОВАЧА“, Радослав Атлић Уб (3 велике златне медаље) бронзани шампионски пехар

Најбоље оцењен узорак шљивовице на 13. Сајму шљива Осечина 2018. је шљивовица препеченица јачине 45 vol % из 2010. године Драгана Тодоровића из Лознице.

На коктелу приређеном за награђене произвођаче заменик председника општине Осечина Ненад Стевановић поздравио је учеснике и пожелео да се у још већем броју пријаве и следеће године како би се издвојио бренд овог краја својим квалитетом.

Бројне изложбе биле су саствани део сајмаске манифестације, а два велика концерта групе „Ван Гог“ и Жељка Васића окупила су велики број посетилаца. Свечани дефиле и наступ учесника традиционално су приказали најлепше што Подгорина има. За најмлађе житеље вече за децу посвећено је маскенбалу. А првог дана сајма отворене су три изложбе које су пратиле овај 13. Сајам и то „Осечина у Првом светском рату-људи и догађаји“ у Музеју Осечина, затим „Традиционални производи од шљива у исхрани западне Србије“ у галерији Народне библиотеке Осечина и „Скулптуре из природе“ у Мотелу Спортског центра Осечина.

Scroll To Top