VESTI:
Početna / vesti / obrazovanje / PECKA: Obeležen svetski Dan tolerancije
PECKA: Obeležen svetski Dan tolerancije

PECKA: Obeležen svetski Dan tolerancije

Poštovanje, prihvatanje i uvažavanje nečijeg prava na različitost predstavlja – toleranciju. O tome, a povodom 16. novembra, međunarodnog Dana tolerancije, više reči bilo je nedavno u Osnovnoj školi „Vojvoda Mišić” u Peckoj.

Razmišljanja na tu temu prenosi nam Biljana Vukašinović, pedagog u ovoj školi:

-Razlikujemo se po izgledu, navikama, jeziku, običajima, verovanjima, nacionalnoj i političkoj pripadnosti. Možemo još da se razlikujemo po klubu za koji navijamo, koju muziku slušamo , kako se oblačimo….

-Prihvatanje tako jednostavne stvari  a to da su sva ljudska bića prirodno različita ide veoma teško. Da bi se lakše prevazišle te razlike formiraju se grupe ( „sličan se sličnom raduje”) i sve ono što se ne uklapa u iste otpada. Prag tolerancije zavisi od više faktora: genetike, sredine u kojoj se odrasta i otvorenosti da prihvatimo činjenicu da različito ne znači lošije, već drugačije.

-U osnovi netolerancije su nedostatak samopouzdanja, nesigurnost kao i sredine koje stimulišu takmičenje i gde je pobeda sve. Oni koji nisu „ pobednici”, koji ne pripadaju toj grupi, različiti su i otpadaju.

-Upravo u sredinama u kojima se vaspitavaju i obrazuju oni koji moraju da usvoje sve principe tolerancije, može da se učini najviše. Kontinuiranim radom, kreativnim pristupom, mogu se razbiti različite predrasude i na taj način stvoriti opuštenija i otvorenija sredina u kojoj svako ima pravo da bude ono što jeste.

-U OŠ „Vojvoda Mišić” načinjen je jedan mali korak u tom pravcu. Održana su  predavanja na temu tolerancije gde su se učenici učili kako da upoznaju sebe, razumeju druge i prihvate razlike. Omogućeno je gledanje različitih tematskih filmova u kojima su učenici mogli da na plastičnim primerima uoče šta je ono što izaziva netoleranciju, koja obično izaziva sukob i neprihvatljivo ponašanje, kao i načine kako se to može prevazići. Učenici nižih razreda izrađivali su naočare u nameri da se lakše prihvate učenici sa ortopedskim pomagalima.

-Sve aktivnosti su bile u znaku Šekspirove misli: „Variety is the spice of life” ili „Raznolikost je začin života”. Ukoliko se učini i samo mali pomak u pravom smeru, učinjeno je mnogo za budućnost onih na kojima svet ostaje – kaže Biljana Vukašinović, pedagog u  OŠ „Vojvoda Mišić” Pecka.

Scroll To Top