VESTI:
Početna / vesti / obrazovanje / PREVOZ UČENIKA: Susedi „kradu” pešake
PREVOZ UČENIKA: Susedi „kradu” pešake

PREVOZ UČENIKA: Susedi „kradu” pešake

Za prevoz osnovaca i srednjoškolaca iz opštine Osečina od mesta stanovanja do škola koje pohađaju i natrag iz opštinskog budžeta i roditeljskih džepova, po nekim računicama, godišnje se izdvoji oko 11 milona dinara. To su značajna sredstva za ovu lokalnu zajednicu, ali i za „otanjene” novčanike brojnih porodica sa decom školskog uzrasta koja ne žive u blizini svojih škola.

U potrazi za što efikasnijim i jeftinijim prevozom i mogućim načinima njegove realizacije, kao i za najpovoljnijim maršrutama za one kojima bi prevoz dece bio poveren, na terenu su ovih dana istraživali Milan Simić, zamenik predsednika Opštine i Slobodan Todorić, direktor Osnovne škole „Vojvoda Mišić” iz Pecke.

– Iz potrebe za čestim sagledavanjem stanja u skromnom budžetu radi njegovog rasterećenja dolazi do razrađivanje novih ideja oko organizovanja prevoza učenika, posebno zbog činjenice da bi to moglo da opštinskoj kasi donese milionsku uštedu, a roditeljima značajno olakšanje. Podrazumeva se da u svemu tome aktivno učešće uzmu i naša javna preduzeća, koja bi popravkom lokalnih puteva ili produžetkom asfaltnih deonica tamo gde je to započeto, doprineli da se smanje troškovi amortizacije vozila i skrati vreme za prevoz đaka – kaže Simić.

Matične škole iz Osečine i Pecke, po Todorićevim rečima, stalno ukazuju na svoje probleme oko realizacije redovne nastave zbog kašnjenja đaka. On sa žaljenjem konstatuje da se broj dece drastično smanjuje iz godine u godinu i ističe još jedan problem:

– Na terenu je prisutna „utakmica” susednih opština u pravljenju pogodnosti za prevoz đaka sa naše teritorije do njihovih škola, kako bi one opstale. Zato je neophodno da se potrudimo da kvalitetnim i blagovremenim prevozom obuhvatimo što više dece iz cele opštine i njenih najudaljenijih delova, da olakšavamo dolazak u školu svim đacima pešacima. U tom slučaju imaćemo i kvalitetniju nastavu u našim školama – napominje Todorić.

Fotografija: Milan Simić i Slobodan Todorić

 

Scroll To Top