ВЕСТИ:
Почетна / вести / пољопривреда / Стигле саднице шљиве, малине и купине
Стигле саднице шљиве, малине и купине

Стигле саднице шљиве, малине и купине

На крилима Сајма шљива и његових досадашњих девет узастопних издања, која су прерасла у лепу и корисну традицију, по пети пут за редом организовано је субвенционисано ширење и подмлађивање општинског воћног засада кроз успешну међусобну сарадњу произвођача воћа из општине Осечина и локалне самоуправе. На принципу „пола-пола” у трошковима набавке, 102 овдашња пољопривредна  газдинстава која се баве воћарством и општина код реномираних расадничара обезбедили су под повољним условима и заинтересованим воћарима поделили укупно 16.600 декларисаних садница шљива, на овом терену најчешће заступљених сорти  (стенлеј, чачанска родна и рана).

-Из општинског буџета за ове намене издвојено је 620.000 динара. Са набављеним садницама биће подигнуто или обновљено још око 40 хектара шљивика, по којима је наш крај најпрепознатљивији и најуспешнији – каже Душан Вучићевић из Пољопривредне службе Општинске управе Осечина.

Поред тога, захваљујући још једном виду помоћи од Организације за пољопривреду и храну Уједињених нација (ФАО) „освежени” су, и то бесплатно, и засади јагодичастог воћа на општинској територији. Наиме, ова хуманитарна организација донирала је и минулих дана преко општинских служби поделила по 1.800 квалитетних садница малина и купина за 46 овдашњих пољопривредних газдинстава оштећених у мајским временским непогодама. То је сасвим довољно за почетак обнављања производње у газдинствима која су претрпела највећу штету од поплава и активирања клизишта.

Scroll To Top