VESTI:
Početna / vesti / poljoprivreda / Stigle sadnice šljive, maline i kupine
Stigle sadnice šljive, maline i kupine

Stigle sadnice šljive, maline i kupine

Na krilima Sajma šljiva i njegovih dosadašnjih devet uzastopnih izdanja, koja su prerasla u lepu i korisnu tradiciju, po peti put za redom organizovano je subvencionisano širenje i podmlađivanje opštinskog voćnog zasada kroz uspešnu međusobnu saradnju proizvođača voća iz opštine Osečina i lokalne samouprave. Na principu „pola-pola” u troškovima nabavke, 102 ovdašnja poljoprivredna  gazdinstava koja se bave voćarstvom i opština kod renomiranih rasadničara obezbedili su pod povoljnim uslovima i zainteresovanim voćarima podelili ukupno 16.600 deklarisanih sadnica šljiva, na ovom terenu najčešće zastupljenih sorti  (stenlej, čačanska rodna i rana).

-Iz opštinskog budžeta za ove namene izdvojeno je 620.000 dinara. Sa nabavljenim sadnicama biće podignuto ili obnovljeno još oko 40 hektara šljivika, po kojima je naš kraj najprepoznatljiviji i najuspešniji – kaže Dušan Vučićević iz Poljoprivredne službe Opštinske uprave Osečina.

Pored toga, zahvaljujući još jednom vidu pomoći od Organizacije za poljoprivredu i hranu Ujedinjenih nacija (FAO) „osveženi” su, i to besplatno, i zasadi jagodičastog voća na opštinskoj teritoriji. Naime, ova humanitarna organizacija donirala je i minulih dana preko opštinskih službi podelila po 1.800 kvalitetnih sadnica malina i kupina za 46 ovdašnjih poljoprivrednih gazdinstava oštećenih u majskim vremenskim nepogodama. To je sasvim dovoljno za početak obnavljanja proizvodnje u gazdinstvima koja su pretrpela najveću štetu od poplava i aktiviranja klizišta.

Scroll To Top