VESTI:
Početna / vesti / poljoprivreda / U Podgorini počelo sušenje šljiva
U Podgorini počelo sušenje šljiva

U Podgorini počelo sušenje šljiva

To što je rod znatno podbacio od uobičajenog, samo je jedno od obeležja ovogodišnje kampanje šljiva u na teritoriji opštine Osečina i u ostalim susednim opštinama. Druga i to veoma značajna karakteristika na početku branja ranih sorti je podizanje i otvaranje novih preradnih kapaciteta, pre svega za sušenje. Već je izvesno da će ove godine umesto prodaje u svežem stanju ili za pečenje rakije najveći deo šljiva biti iskorišćen za sušenje, s obzirom da suve šljive imaju bolju prođu na tržištu i najpogodnije su za skladištenje.
Krajem prošle sedmice potpaljeni su prvi ovosezonski nalozi u sušarama u ovom kraju, a u toku ove sedmice to će učiniti i svi ostali koje su spremno dočekale ovu sezonu.
– Opština Osečina na svojoj teritoriji ima približno milion stabala šljiva i ovde radi oko 200 sušara za šljive i ostalo voće. Očekujemo da se veći deo proizvedenih količina suve šljive izveze u Rusiju – kaže Nenad Stevanović, predsednik Opštine.
Neodoljivi miris suvih šljiva prvo je počeo da dopire iz sušara firme „Jovanović voće” U Gornjoj Kamenici, koja posle Zemljoradničke zadruge „Pecka” ima i najveće kapacitete. A onda su krenuli i ostali: u Lopatnju, „Podgorina voće” umesto sa tri kao do sada startuje sa pet tunela, u Bastavu je osposobljena stara sušara sa dva tunela, u Dragijevici je modernizovana postojeća sušara sa tri tunela, spreman je i jedan tunel sušare kod Gvozdenog mosta u selu Osečini, nikle su nove, veće ili manje, sušare u Gornjem Crniljevu, Gunjacima, Belotiću, Carini, širom opštine…
– Preuredili smo sušaru u Dragijevici, koja koristi ekološke energente i može dnevno da preradi 27 tona sveže šljive. Namera nam je da lansiramo svoj brend – suve šljive „Podgorko” – kaže Snežana Ranković, direktor „Belfarma”, novog vlasnika sušare u Dragijevici, koja sa svojom novom opremom, programom i izgledom pleni pažnju poslovnog sveta.

„Intema” našla kupca

Kapaciteti nekadašnje „Intema”, oko koje je poslednjih godina bilo puno sporova zbog kojih su dobro opremljeni pogoni od podizanja do sada mnogo više bili pod ključem nego u funkciji za koju su namenjeni, posle više neuspelih pokušaja od strane poverilaca, najzad je dobila novog vlasnika. To je ovdašnja uspešna firma „Jovanović voće”, koja se, kako saznajemo, na poslednjem javnom nadmetanju pojavila kao jedini učesnik.
Ponovnim pokretanjem „zarobljenih” mašina i opreme, kao i podizanjem novih ili proširivanjem starih sušara, značajno će se proširiti prerađivački kapaciteti na opštinskoj teritoriji. To bi trebalo, kako se ovde očekuje, da doprinese i otvaranju novih radnih mesta, makar sezonskih u početku, dok se ne steknu uslovi za rad preko cele godine.

Scroll To Top