VESTI:
Početna / vesti / poljoprivreda / Uvećano opštinsko matično stado ovaca
Uvećano opštinsko matično stado ovaca

Uvećano opštinsko matično stado ovaca

Zajedničkim ulaganjem lokalne samouprave i ovdašnjih stočara (po 2,5 miliona iz budžeta i sredstava 40 zainteresovanih poljoprivrednih gazdinstava iz cele opštine) matično stado ovaca na teritoriji Osečine uvećano je ovog leta za 330 umatičenih grla. U saradnji sa Poljoprivrednom savetodavnom i stručnom službom Valjevo, a po odabiru i uz kontrolu dr Radosava Vujića, na Pešteru su nabavljene, a zatim stočarima isporučene ovce rase „pramenka – sjenički soj”. To bi trebalo da doprinese ne samo da se poveća broj grla u ovdašnjim torovima i na pašnjacima već i da se u značajnijoj meri poboljša rasni sastav ovaca na ovom području.

– Sa 90 grla koja smo lane na sličan način nabavili i podelili svima koji su ispunjavali uslove i poželeli da se više posvete ovom poslu, kao i uz preko 200 od ranije umatičenih ovaca plemenitih rasa, sada na teritoriji naše lokalne zajednice raspolažemo sa ozbiljnim potencijalom za znatno intenzivnije bavljenje ovčarstvom. Iz postojećeg zapata realno je da se još više proširi fond rasnih ovaca, a u skorije vreme stvore i tržišni viškovi – smatra Ljupko Milovanović iz Poljoprivredne službe Opštinske uprave Osečina.

Vojkan Milovanović iz Sirdije, Dragutin Aleksić iz Ostružnja, Dragan Jovičić iz Gunjaka i ostali stočari očekuju da će sa novim kvalitetom do koga su došli u saradnji sa opštinom ubuduće ostvarivati zapaženije rezultate u ovčarskoj proizvodnji kako od interesa za svoja gazdinstva, tako i za širu zajednicu.

Scroll To Top