VESTI:
Početna / vesti / poljoprivreda / VOĆARI POSETILI NOVOSADSKE PLANTAŽE I OGLEDNA POLJA: Recept za budućnost
VOĆARI POSETILI NOVOSADSKE PLANTAŽE I OGLEDNA POLJA: Recept za budućnost

VOĆARI POSETILI NOVOSADSKE PLANTAŽE I OGLEDNA POLJA: Recept za budućnost

Nepregledni zasadi u „komadu” na više desetina hektara, zatim ogledna polja kao iz snova, onda maksimalna primena agrotehnike, nauke, struke i prakse, pa sistemi za navodnjavanje i protivgradne mreže u voćnjacima i vinogradima, samo je deo od svega onog impresivnog što je videla i o čemu je najlepše utiske ponela grupa od 40 voćara sa teritorije opštine Osečina prilikom nedavne jednodnevne stručne posete plantažama i oglednim poljima u okolini Novog Sada.

– Zahvaljujući prof. dr Zoranu Keseroviću sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, koji je bio naš domaćin, došli smo do novih saznanja koja predstavljaju dobar recept za budućnost voćarstva . On nas je prvu upoznao sa zadrugom „Graničar”  u Moroviću, koja ima savremeni zasad jabuka na površini od 40 hektara. Zatim smo videli moderan jabučnjak i zasad vinove loze na oko 100 hektara u Maloj Remeti, a onda ogledno polje novosadskog Poljoprivrednog fakulteta – Departmana za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu, gde se nalaze uzorni zasadi jabuka, breskvi i šljiva. Na kraju smo bili i na oglednim poljima za vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima – kaže Dušan Vučićević iz Poljoprivredne stručne službe opštine Osečina, koja je sa Opštinskom upravom organizovala ovo edukativno putovanje.

Po rečima zamenika predsednika Opštine Osečina Milana Simića, koji je predvodio delegaciju lokalne samouprave, ljubazni domaćini na čelu sa profesorom Keserovićem, potrudili su se, ne samo da svojim gostima pokažu i provedu ih kroz zasade, već su im do najsitnijih detalja predstavili svoj rad i planove i dugo, strpljivo i otvoreno odgovarali na svako od brojnih postavljenih pitanja od strane podgorskih voćara.

– Kad bi makar deo viđenog mogli da „presadimo” kod nas ko zna gde bi nam bio kraj – prezadovoljan je Vlado Jovanović iz Ostružnja, ovogodišnji pobednik Sajma šljiva, a Budimir Jovanović iz Gunjaka, dvostruki sajamski šampion, ubeđen je da je tako nešto ili makar slično moguće napraviti i u Podgorini, ali uz udruživanje voćara, veći opštinski budžetski kolač za podsticaj poljoprivrede i, naravno, ozbiljnije državne subvencije i prihvatljiviju bankarsku podršku od postojeće.

Scroll To Top