VESTI:
Početna / vesti / poplave / AMASADORKA ČEŠKE U OSEČINI: Pomoć od prijatelja i partnera
AMASADORKA ČEŠKE U OSEČINI: Pomoć od prijatelja i partnera

AMASADORKA ČEŠKE U OSEČINI: Pomoć od prijatelja i partnera

Osečinu je, u okviru obilaska poplavljenog područja u opštinama sa kojima Republika Češka ima razvijene prijateljske odnose, posle Valjeva, a pre Loznice, posetila Ivana Hlavsova, ambasadorka u Beogradu, sa svojim saradnicima Lubošom Jozom, ekonomskim savetnikom, zatim Veronikom Senjukovom, konzulom i Vlastimilom Janošem, direktorom kompanije VHS – Moravija, koja je u ovoj opštini realizovala donatorski projekat izgradnje vodovodne mreže za Belotić.
U razgovoru sa opštinskim rukovodstvom na čelu sa Nenadom Stevanovićem, predsednikom Opštine, kao i prilikom obilaska terena, sagledane su posledice poplave, a opštini je uručena pomoć u vidu sredstava za dezinfekciju i prečišćavanje vode.
Ambasadorka Hlavsova je podsetila da je Češka slične nevolje imala 2002. godine i da je to razlog više što je ovog puta narod iz ove prijateljske države pokazao veliku solidarnost prema Srbiji u nesreći koja ju je zadesila.
– Sa Osečinom već imamo odlične prijateljske odnose i uspešnu saradnju. Ovde su realizovani neki projekati međunarodne razmene i pomoći, a sada nam je želja da dobrim prijateljima i partnerima što više pomognemo u njihovoj nevolji. Doneli smo ovog puta samo simboličnu pomoć, a našoj Vladi u Pragu predložićemo da osim novčane i robne pomoći, koju narod Češke već uveliko prikuplja, pomognemo i oko nabavke drobilice za mlevenje kamena za popravku i izgradnju puteva, onda putem donacije za gorivo za mehanizaciju, kao i agregata i isušivača vlage i mulja – rekla je Ivana Hlavsova.
Fotografija: Ivana Hlavsova sa delegacijom Češke ambasade u razgovoru sa rukovodstvom lokalne samouptrave Osečine

Scroll To Top