VESTI:
Početna / vesti / poplave / KLIZIŠTA NE MIRUJU: Ugroženo i najlepše imanje u opštini
KLIZIŠTA NE MIRUJU: Ugroženo i najlepše imanje u opštini

KLIZIŠTA NE MIRUJU: Ugroženo i najlepše imanje u opštini

Aktivno klizište u Osečini selu, koje je po mišljenju stručnjaka jedno od najvećih na teritoriji ove opštine, ozbiljno je ugrozilo dva domaćinstva na brdu koje se prostire na početku zaseoka Marići u Osečini selu i nalazi na levoj strani od magistralnog puta za Koceljevu.
Penzioneru Stanislavu – Canu Mijailoviću, koji važi za jednog od „najdobrostojećijih” meštana, a njegovo imanje za najlepše i najsređenije na teritoriji opštine, klizište je postalo velika pretnja za sve što je ovde uložio od onog što je stekao za vreme četiri decenije dugog rada u vodećim nemačkim građevinskim firmama.
Mijailović ima na pet i po hektara u „komadu” veliku kuću i okućnicu, zatim dobar voćnjak sa brojnim raznim voćnim vrstama i, verovatno, najveću plantažu bugarskog kalemljenog oraha u ovom delu Evrope sa oko 500 stabala koja su u punom rodu i od kojih je samo u ovoj sezoni očekivao prinos od 14-15 tona.
– Zgrade se još čvrsto drže. Građevinac sam i nisam žalio na materijalu kad sam to radio. Međutim, pred samom kućom „potonuo” je prilazni put, pao je deo ograde, izvaljeno je, i to sve sa žiljama, na desetine stabala oraha i ostalog voća. Pored nekoliko većih odrona primetno je da je zemlja na više mesta isprepucala. Morali smo da se iselimo kod prijatelja u Osečinu – kaže Mijailović.
Svoju nevolju prijavio je u opštinu. Dolazili su stručnjaci, rekli su, kaže, da je klizište aktivno i da se samo može očekivati dalje pogoršanje situacije na ovom terenu. On se, ipak, nada da je sanacija putem podziđivanja moguća. Zna da je to jako skupo i nije baš siguran da će radi dva domaćinstva siromašna opština (i država) ovde nešto ozbiljnije da preduzmu. Sa skoro 80 proživljenih godina, od penzije, jasno mu je da ne može mnogo sam da učini. Trenutno čak ni da priđe kamionom do kuće, koja je u tri nivoa puna vrednih stvari i moderno opremljena, da makar iznese i na sigurno izmesti svoje mukotrpno stečeno bogatstvo…

Scroll To Top