VESTI:
Početna / vesti / poplave / MINISTAR VELIMIR ILIĆ: Do oktobra niko bez krova nad glavom
MINISTAR VELIMIR ILIĆ: Do oktobra niko bez krova nad glavom

MINISTAR VELIMIR ILIĆ: Do oktobra niko bez krova nad glavom

Vlada Srbije urgentno je odobrila pomoć od pet tona dizel goriva za mehanizaciju koja je angažovana na raščišćavanju terena. Poljoprivrednim proizvođačima pružiće pomoć oko nabavke semena žitarica sa kraćom vegetacijom, minerelanih đubriva i zaštitnih sredstava.
-Svi članovi Vlade na čelu sa Aleksandrom Vučićem zauzeli su stav da se pomogne svim građanima koji su ostali bez kuća i kojima su kuće oštećene. Takođe, radićemo na tome da se što pre poprave putevi, infrastruktura, sve što je porušeno, kao što je u opštini Osečina slučaj sa nekoliko mostova, koji su pukli. Do oktobra moramo da napravimo nove kuće svima koji su ostali bez krova nad glavom, zatim mostove koji sada nisu u funkciji i povežemo puteve koje su vodena stihija, klizišta i odroni isprekidali.
To je prošlog petka u Osečini rekao Velimir Ilić, ministar u republičkoj Vladi zadužen za vanredne situacije. On je u opštini razgovora sa lokalnim rukovodstvom , a zatim obišao nekoliko ugroženih tačaka širom ove lokalne zajednice. Prvo se zadržao kod kuće Miroslava Lukića na periferiji Osečine, na putu za Koceljevu, onda na mostu na Jadru u Komiriću na putu za Belotić, a usput je stekao uvid i u stepen upropašćenosti najplodnijih njiva i useva u dolinama podgorskih vodotoka.
– Vidim da su ovde zaista velike štete. Voda je izašla iz korita reka, koje se moraju vratiti u svoje redovne tokove. Predstoji čišćenje korita, uređenje obala, podizanje ili učvršćivanje nasipa. Ima u ovom kraju puno klizišta i što je najteže dosta je uništenog poljoprivrednog zemljišta sa nanetim peskom, šljunkom, kamenjem, drvećem ili jednostavno odnetim debelim slojem humusa, čime je, bojim se, naneta trajna šteta. Sada predstoji mukotrpan zadatak da se zemljište povrati u funkciju, očisti i zaseje koliko je to moguće.
Ministar Ilić je najavio hitan dolazak stručnjaka koji će brzo proceniti kome će morati da se pravi nova kuća i gde, kao i to ima li smisla vršiti popravke na nekim oštećenim objektima. Ozbiljan i stručan pristup potreban je i kada su u potanju „načeti” mostovi i putevi.
– Ovde je i ranije bilo problema sa poplavama i posebno klizištima. U vreme dok sam bio ministar izvršena je sanacija i vidim da sada na tim mestima nije bilo problema, što je najbolja potvrda da je stručnan i kvalitetano pristupa rešavanju svih otvorenih pitanja najbolje rešenje.

 

Scroll To Top