VESTI:
Početna / vesti / poplave / NOVE NEPOGODE: Reka Pecka pokidala elektro mrežu
NOVE NEPOGODE: Reka Pecka pokidala elektro mrežu

NOVE NEPOGODE: Reka Pecka pokidala elektro mrežu

Posle novih padavina i nekoliko toplijih dana prošle sedmice došlo je do otapanja snega sa zapadnih obronaka Sokolskih planina i bujanja vodotoka. Reka Pecka na svom putu do ušća u Jadar nizvodno od Osečine, na više mesta izašla iz svog korita i pričinila dosta štete. Ovog puta, pored njiva, koje se posle svakog naleta  bujice osetno smanjuju, odnosno uvek ugrožene saobraćajne infrastrukture (mostova i puteva), najviše je stradala električna mreža . U većem broju sela dolazilo je do višečasovnih prekida u snabdevanju sa strujom.

Milana Simić, zamenik predsednika Opštine, i Miodrag Ninić, rukovodioca poslovnice Elektrodistribucije Valjevo u Osečini, koji su zajedno posetili najugroženije delove opštine, najgora je situacija u Bastavu i Gunjacima. U neposrednoj blizini državnog puta za Ljuboviju reka je meandrirala i promenila tok, a bujica opkolila i oborila nekoliko betonskih stubova i više drvenih bandera.

-Uspeli smo u kratkom roku da povežemo pokidana polja i donekle normalizujemo snabdevanje korisnika strujom. Pojedini meštani nisu dozvolili da u njihovim parcelama postavimo nove stubove dok im država ne vrati odnetu oranicu sa njihovih poplavljenih parcela, tako da smo neke bandere samo  privremeno uspravili i „posadili” u meandriranom rečnom koritu. U Gunjacima, na mostu za zaseok Todoriće, morali smo privremeno da jedan stub pričvrstimo za konstrukciju mosta– kaže Ninić.

Poplavni talas na svu sreću nije dugo trajao i nivo reke je brzo splasnuo, ali će za otklanjanje posledica, zasigurno, biti potrebno još dosta vremena i sredstava .

-Tražićemo pomoć od Republike i angažovati se oko vraćanja reke u njeno korito, ali i oko iznalaženja trajnijih rešenja u ovom delu opštine – ističe  Simić.

Scroll To Top