VESTI:
Početna / vesti / poplave / OTKLANJANJE POSLEDICA NEPOGODA: Kiša kvari posao
OTKLANJANJE POSLEDICA NEPOGODA: Kiša kvari posao

OTKLANJANJE POSLEDICA NEPOGODA: Kiša kvari posao

Čišćenje debelih naslaga mulja iz poplavljenih kuća, iznošenje pokućstva, uklanjanje natopljenih podova, obijanje vlažnih zidova i isušivanje objekata i stvari – glavni je posao kojim su ovih dana preokupirani meštani sa poplavljenog područja. Javne službe, volonteri i dobrovoljci angažovani su na uspostavljanju oštećenih komunikacija: saobraćajnih, telefonskih, vodovodnih, električnih, televizijskih… Tek posle dve nedelje od nailaska poplavnog talasa, a zatim i pokretanja klizišta, čak u, valjda, svim delovima opštinskog sedišta proradili su fiksni telefoni i stigao televizijski signal i od pojedinih operatera koji su u celosti ili delimično dugo bili blokirani. Kako je tek po selima – to samo znaju ljudi koji tamo žive.
Tri mosta još uvek nisu bezbedna za saobraćaj. Jedan od novijih, između Bastava i Bratačića na reci Peckoj, odsečen je od obala. Na mostu na Jadru u Komiriću (prema Belotiću), uprkos dosadašnjem velikom uloženom trudu, još nema saobraćaja za putnička i teretna vozila. Isti slučaj je i u Lopatnju u blizini sušare. Stihija je odnela asfaltirani kolovoz na prilazu oštećenom mostu.
– Meštanin Dušan Vasiljević je bez postavljanja uslova ustupio svoju parcelu da se problem reši. Međutim, vozila sa krupnim građevinskim materijalom i dalje ne mogu ni blizu da priđu. Pored ovih puteva, saobraćaj je u prekidu ili se otežano odvija i na brojnim drugim pravcima, gde se još uvek pojavljuju odroni. Posebno je problematično u Skadru, u zaseoku Cvetkovići, jer su klizišta čak na tri mesta zatvorila put – kaže Željko Andrić, opštinski inspektor za ekologiju.
U saradnji sa Zavodom za javno zdravlje iz Valjeva članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Osečine izvršili su dezinfekciju poplavljenog terena, dok poslovi dezinsekcija i deratizacija tek predstoje.
Neplaniranih poljskih radova širom opštine je na pretek. Ima zemljoradnika koji po drugi, neki čak i treći put, zasejavaju svoje njive, ali i onih koji tek osposobljavaju svoje parcele za eventualno sejanje novih useva. Međutim, kiša i dalje ometa i otežava oporavak i svima kvari posao. Skoro svakog dana naleti makar poneki pljusak. Prošlog ponedeljka kroz Jevtiće u Dragodolu protutnjao je i gradonosni oblak. Dotukao je malinu, kupinu, šljivike. Za 50 odsto umanjiće rod, javili su u opštinu rezignirani voćari. Ne da bi se kakvoj vajdi od nadoknade štete nadali već da makar rečima što dalje od sebe odagnaju golemi jad što im se ove sezone do sada nakupio…

Scroll To Top