VESTI:
Početna / vesti / poplave / POMOĆ ZA NAJUGROŽENIJE OD POPLAVA – Obnavlja se 25 kuća
POMOĆ ZA NAJUGROŽENIJE OD POPLAVA –  Obnavlja se 25 kuća

POMOĆ ZA NAJUGROŽENIJE OD POPLAVA – Obnavlja se 25 kuća

Na teritoriji opštine Osečina uz pomoć grupe donatora biće obnovljeno 25 kuća oštećenih u majskim nepogodama, saopštio je Nenad Stevanović, predsednik Opštine, na konferenciji za novinare, koju su prošlog utorka u Osečini povodom početka projekta „Obnova kuća i ekonomska revitalizacija za najugroženije porodice pogođene poplavama u Srbiji”, organizovali donatori Arbeiter Samariter Bund, Housing Centar, Inicijativa za razvoj i saradnju i Fondacija „Ana i Vlade Divac” u saradnji sa lokalnom samoupravom.

Projekat, čiji je cilj pružanje podrške u uspostavljanju normalnih životnih uslova za porodice pogođene poplavama, se sprovodi u osam opština. Finansiran je sredstvima Evropske unije u okviru Programa pomoći EU poplavljenim područjima u Srbiji. Pored Osečine, projekat u vrednosti od tri miliona evra obezbediće i jedan broj naugroženijih građana Valjeva, Šapca, Loznice, Malog Zvornika, Ljubovije, Bajine Bašte i Šida.

– Arbeiter Samariter Bund, zajedno sa partnerima  Housing Centrom, Inicijativom za razvoj i saradnju i Fondacijom „Ana i Vlade Divac” obezbediće kuće za 200 porodica, odnosno obnovu 170 i izgradnju 30 novih stambenih jedinica, uz nameštaj i kućne aparate. Ove četiri organizacije omogućiće poljoprivrednim gazdinstvima i malim i srednjim preduzećima rekonstrukciju 34 opštećena objekta, kao i dodelu 100 grantova za ponovno pokretanje biznisa – rekao je Mauro Mascioli, koordinator projekta.

Uroš Delić, ispred Fondacije „Ana i Vlade Divac” je istakao:

– Fondacija Divac usmerena je na ekonomsku komponentu projekta, čiji je cilj da pruži podršku pogođenim porodicama, koje su kroz gubitak stoke, hrane za stoku i planiranih useva izgubile svoje osnovne prihode. Projekat osim ovog potpomaže i mala i srednja preduzeća, koja će dobiti mogućnost da ponovo uspešno posluju.

Predsednik Opštine Osečina Nenad Stevanović iskoristio je ovu priliku da se u ime lokalne samouprave, a posebno u ime 25 domaćinstava čije bi kuće trebalo da budu obnovljene pre početka zime, zahvali donatorima na razumevanju, pomoći i podršci koju pružaju najugroženijim građanima ove i drugih srpskih opština.

Bila je ovo prilika da se istakne i to da program pomoći poplavljenim područjima u Srbiji, u vrednosti od 30 miliona evra, finansira EU iz pretpristupnih fondova IPA. Sredstva su namenjena izgradnji novih domova, obnovi javnih ustanova, privatnih kuća, puteva i obnavljanju privrede i poljoprivredne proizvodnje u 24 opštine, koje su najviše pogođene poplavama: Bajina Bašta, Valjevo, Varvarin, Velika Plana, Jagodina, Kosjerić, Koceljeva, Kragujevac, Kraljevo, Krupanj, Lazarevac, Loznica, Ljubovija, Mali Zvornik, Obrenovac, Osečina, Paraćin, Svilajnac, Smederevska Palanka, Trstenik, Ub, Čačak, Šabac i Šid. Sve aktivnosti na terenu sprovode Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), organizacije HELP i ASB, i Danski savet za izbeglice (DRC) – u koordinaciji sa Kancelarijom Vlade Srbije za pomoć i obnovu poplavljenih područja.

Scroll To Top