VESTI:
Početna / vesti / poplave / SANACIJA ŠTETA: Po programu i prioritetima
SANACIJA ŠTETA: Po programu i prioritetima

SANACIJA ŠTETA: Po programu i prioritetima

RADNA GRUPA ZA SANACIJU ŠTETA: Po programu i prioritetima

Posebna radna grupa lokalne samouprave, koju predvodi Milan Simić, zamenik predsednika Opštine, inicirala je utvrđivanje Programa sanacije šteta od elementarnih nepogoda koje su ovog proleća zadesile veći deo opštinske teritorije. Za izradu i donošenje Programa zaduženi su Opštinska uprava i Opštinsko veće, a on podrazumeva i definisanje prioriteta.
Za sada je izvesno da će prvi zadatak biti normalizacija života, na čemu se već uveliko radi. Zatim, ublažavanje i eventualno nadoknađivanje pre svega direktnih šteta, a ako bude mogućnosti i indirektnih. Na kraju, uslediće preduzimanje trajnijih mera zaštite od eventualnih budućih nepogoda. Izvesno je da će najveći deo obaveza oko podizanja novih umesto porušenih ili drastično oštećenih kuća koje više nisu za stanovanje preuzeti država, Najvažnije saobraćajnice i mostove, uključujući i lokalne puteve, osposobljavaće Javno preduzeće „Putevi Srbije”. Opštini ostaje da se maksimalno angažuje oko sanacije nekategorisanih, zaseočkih puteva, koji su oštećeni ili je na njima saobraćaj otežan, odnosno u prekidu.
Ovog puta Programom će biti obuhvaćeni i svi ovdašnji vodotoci, veći su u nadležnosti „Srbija voda”, a manji briga lokalne zajednice. Takođe, i poljoprivredno zemljište koje se nalazi pored njih, a koje je do sada često bilo na meti bujica. Na osnovu ovog dokumenta izvodiće se radovi i tražiti sredstva prvo za sanaciju i stavljanje u funkciju, a zatim za zaštitu od eventualnih budućih sličnih naleta stihije.

Fotografija: PO PROGRAMU I PRIORITETIMA: Opštinski radni tim Osečine

Scroll To Top