VESTI:
Početna / vesti / poplave / ŠTAB ZA VANREDE SITUACIJE: Za sanaciju angažovati privatnike

ŠTAB ZA VANREDE SITUACIJE: Za sanaciju angažovati privatnike

Za otklanjanje posledica katostrofalnih nepogoda, pre svega na uspostavljanju saobraćaja na čak 113 ugroženih mesta, opštini Osečina hitno su potrebni dodatna mehanizacija i gorivo. Štab za vanredne situacije tim povodom doneo je zaključak da se na poslovima čišćenja odrona sa lokalnih puteva, zatim nasipanja saobraćajnica sa kojih je bujica odnela kolovoznu traku i čišćenja poljoprivrednog zemljišta od nanosa peska, šljunka, kamena, stabala i panjeva angažuju privatnici sa svojom raspoloživom teškom mehanizacijom.
– Prijatelji iz Stare Pazove, iz Udruženja privrednika ove opštine, koji su nam kao svoju donaciju ustupili mehanizovanu ekipu, produžili su njen boravak u Osečini sa sedam prvobitno obećanih na 10 dana. Oni su za ovo kratko vreme podigli nasip na kritičnim mestima na Lovačkoj reci i Jadru, čime je centralni deo Osečine zaštićen od poplava. Ujedno, očistili su preko tri hektara oranica, koristeći izvađeni materijal za ugradnju u bedeme kraj reka. Ali, kad oni odu, mašine koje u svom voznom parku ima Javno komunalno preduzeće „Osečina” nisu dovoljne da pored svojih redovnih poslova da osposobe puteve za već započetu kampanju ovogodišnjeg roda malina, kao i da uzmu veće učešće u čišćenju i pripremanju zasutih njiva za ionako zakasnelu setvu – kaže Milomir Stanimirović, direktor Direkcije za izgradnju.
Po rečima Nenad Stevanovića, predsednika Opštine i komandanta Štaba, dragocena pomoć stigla je i od još nekoliko opština iz zemlje i inostranstva, a iskazana solidarnost i podrška svih kolektiva i pojedinaca od velikog je značaja u danima obnove od katastrofe koja je snašla ovu lokalnu zajednicu.
Međutim, na sednici Štaba se moglo čuti i to da osim pet tona goriva pristiglih preko Republičkog štaba za vanredne situacije u ovu opštinu, uprkos brojnim zahtevima, koji su upućeni na adrese nadležnih organa i institucija, ovde više nije došla nikakva pomoć od države, čak ni kada su u pitanju sredstva za dezinfekciju, koja su donirali kompanija „Podgorina-fuht” i jednim delom Ambasada Republike Češke.
– Imali smo već dve kontrole vezane za dostavljeni izveštaj o preliminarnoj šteti, koja je procenjena na 423 miliona dinara. Kontrolori su konstatovali da smo bili realni u proceni kada su u pitanju putevi i mostovi, čak su našli da je šteta i malo veća nego što smo u prvi mah prijavili. Imamo obećanje da će nam uskoro doći stručnjaci da daju svoj sud oko klizišta i pomognu oko projektovanja popravke oštećenih putnih pravaca i mostova – ističe Milan Urošević, načelnik Opštinske uprave.
Milan Simić, Dragan Andrić i ostali članovi Štaba založili su se za ozbiljan ulazak u sanaranje stanja na terenu, od izrada programa rada, preko utvrđivanja prioriteta do obezbeđenja sredstava i stručne pomoći za što bržu i kvalitetniju normalizaciju života na ovim prostorima.
Nadajući se državnoj pomoći, ali svesni da će lokalna samouprava sama morati da na svojim leđima iznese veliki deo tereta oporavka, u opštini su već počele pripreme za rebalansiranje budžeta, čiji je ovogodišnji plan (410 miliona dinara) manji od iznosa procenjene štete.

Scroll To Top