VESTI:
Početna / vesti / poplave / VREMENSKE (NE)PRILIKE: Ponovo, pa – opet
VREMENSKE (NE)PRILIKE: Ponovo, pa – opet

VREMENSKE (NE)PRILIKE: Ponovo, pa – opet

U noći između utorka i srede, 31. marta i 1. aptila, usledila je još jedna „monsunska” kiša na teritoriji opštine, koja je bila praćena snažnim udarima vetra. Ima izvaljenih ili polomljenih stabala, oštećenih krovova, pokidane električne mreže …

Saobraćaj preko mosta u Komiriću, koji je ozbiljno „načet” pre godinu dana, postao je krajnje rizičan. Jadar se još jedanput izlio kod ušća Pecke kod Osečine, a gotovo sve njive u ravnici u rađevskom delu opštine do Zavlake i dalje nalaze se pod vodom. Poplavljeno je na desetine hektara i ugrožena jedna kuća u Komiriću. Snažna bujica nosila je čak i bandere, zatim krupno drveće, veće količnine raznog materijala.

-Put Valjevo-Loznica je prohodan, ali je u ranim jutarnjim časovima voda prekrila jednu kolovoznu traku na standardno slaboj tački u Komiriću. I u Plušcu, nedaleko od restorana „Kod Munje”, jedna traka je neko vreme bila neprohodna zbog aktiviranja klizišta, ali su radnici Preduzeća za puteve brzo reagovali i preduzeli mere da se kolovoz očisti, a saobračaj normalizuje, – javio nam je opštinski inspektor Željko Andrić, član Štaba za vanredne prilike opštine Osečina.

On nam još kaže da je na više mesta duž regionalnog puta Osečina – Ljubovija došlo do pojave odrona i obrušavanja većih količina zemljišta na saobraćajnicu, što će Preduzeće za puteve nastojati da očisti u što kraćem roku. Reka Pecka  nastavila je da njive i približava se stambenim i ekonomskim objektima, kao što je to slučaj u Bastavu kod seoske kafane „Mrsak” i obližnjih kuća.

Meandri-Pecka-u-BastavuSve je slično bilo i minulog vikenda kada su svi podgorski vodotoci po ko zna koji put u poslednjih godinu dana nabujali do zabrinjavajućih razmera, a najveći od njih – Jadar se i izlio na nekoliko mesta. U Dragijevici je poplavljena jedna kamenorezačka radnja. Ugrožen je most za zaseok Babiće u selu Osečini, zatim državni put Valjevo – Loznica i to na više mesta od ulaska u ovu opštinu, posebno na perifernim delovima Osečine, zatim u naselju Poljane u Plušcu, pa sve do izlaska iz ovog atara u Komiriću, gde je na tradicionalnoj slaboj tački voda stigla do središne „bele” linije na magistrali…

Jednako neugodno bilo je i u okolini Pecke. Tamo je zbog vlažnog kolovoza, povišenog vodostoja i pokretanja klizišta bio otežan saobraćaj na važnim putnim pravcima ka Ljuboviji, ali i Valjevu (preko Pričevića), dok je na severnoj strani opštine zbog poplave u Donjem Crniljevu i Šabačkoj Kamenici u prekidu bio saobraćaj prema Koceljevi, odnosno Šapcu.

 Širom opštine u opasnosti su se našla i neka domaćinstva do čijih dvorišta je voda stigla, ali je u subotu popodne kiša srećom stala i vodostaj brzo primetno opao. Ipak, tragovi najnovije nepogode ovog puta najviše su ostali na najplodnijim oranicama u ravnicama pored podgorskih reka. Zbog velike vlažnosti zemljišta od ranije i visokog vodostaja u koritima, površinske vode nisu imale gde. Natopile su vodom kao đačke sunđere zasejane ili za prolećnu setvu (ne)pripremljene njive tako da je do daljneg odložen najvažniji sezonski poljoprivredni posao u ovom kraju.

Scroll To Top