ВЕСТИ:
Почетна / вести / Председник Србије Александар Вучић отворио је Сајам шљива у Осечини
Председник Србије Александар Вучић отворио је Сајам шљива у Осечини

Председник Србије Александар Вучић отворио је Сајам шљива у Осечини

ОСЕЧИНА – Председник Србије Александар Вучић отворио је Сајам шљива у Осечини и најавио да ће држава све више улагати у овај крај и да ће грађани моћи да осете напредак и бољитак.

Вучић је рекао да се договара изградња локалних путева у вредности од 1,5 милиона евра и навео да се до сада највише улагало у југ Србије, али да ће сада приоритет бити улагање у овај крај.

Он је рекао да ће држава помоћи да фабрика Крушик – пластика у Осечини још боље ради, да има други статус и да још више људи буде запослено.

Како је рекао, наставиће се са довођењем инвеститора посебно оних који желе да се баве прерадом и производњом прехрамбених производа.

„Пецка је некада била чудо за целу Србију, а држава ће учинити све да тај крај опет оживи”, рекао је Вучић, наводећи да половина од укупног извоза шљива долази из Осечине.

Говорећи о улагањима у инфраструктуру, Вучић је рекао да ће пут до Пецке бити завршен до јуна 2018. године.

Проглашавајући Сајам шљива отвореним, Вучић је поручио да нас чека боља будућност од прошлости и садашњости.

На сајму који траје укупно три дана учествује више од 200 излагача и гостију из земље и иностранства, а поред производа од шљива биће изложена и пољопривредна механизација.

Сајам се одржао у Спортском центру Осечина, а организована су и три концерта од којих је у предсајамској вечери концерт групе Врело потом у петак коцерт Џенана Лончаревића а у суботу концерт групе Неверне бебе.

Председник општине Осечина Драган Алексић на отварању је рекао да је ова локална самоуправа један од највећих произвођача шљиве у Србији, што је традиција која се у том крају негује и до које се држи још од кад је Србија била Кнежевина и истакао пример нашег великана Теодора Тешмана Солдатовића који је у том периоду био међу највећим извозницима на територији Кнежевине Србије .

Он је истакао да је, захваљујући инвестицијама владе у овај регион, и нарочито у пут Ваљево-Лозница, овај регион добио могућност боље дистрибуције шљива.

„Данас је шљива на трпезама широм света, захваљујући шљиви овде се живи, дочекује и испраћа. Уз бољу организацију и наставак подршке државе можемо још више да искористимо наш потенцијал“ , рекао је Алексић.

Додао је да се улаже у пољопривреду, да се граде мостови и путеви и да се култура и туризам развијају.

На отварању су уручена и сајамска признања за највеће извознике шљиве у Србији за 2016. Годину, а то су породична фирма „Техно Божићи“ из Шапца и фирма „Јовановић воће“ из Осечине.

Они су добили сребрни дукат, диплому и чутуру за мотивом шљиве.

Све сајамске програмске активности су биле лепо посећене,учесници програма и посетиоци су јако задовољни као и излагачи у хали Спортског Центра и на продајној изложби „Златне руке“ на платоу Народне Библиотеке.

Став организатора је да је Дванаести Сајам шљива био јако успешан и да се надају да ће из године у годину бити све успешнији .

Scroll To Top