VESTI:
Početna / vesti / privreda / BUDIMIR JOVANOVIĆ: Zlatnik i za drugog sina
BUDIMIR JOVANOVIĆ: Zlatnik i za drugog sina

BUDIMIR JOVANOVIĆ: Zlatnik i za drugog sina

Voćar Budimir Jovanović Gunjaka, koji je progašen za najjboljeg proizvođača šljive na području opštine Osečina za 2013. godinu, po tradiciji za nagradu je dobio – zlatnik. Ovo je njegov drugi trijumf na sajamskom nadmetanju, s obzirom da je trijumfovao i na četvrtom Sajmu šljiva 2009. godine.

– Prvi zlatnik dao sam jednom sinu, a novi ću dobiti drugi. Oni su učenici četvrtog, odnosno prvog razreda srednje Poljoprivredne škole u Valjevu. Računam da će po završetku školovanja ostati kod kuće. Mislim da bez poljoprivrede nema ništa! – kaže Jovanović.

Njegovo gazdinstvo ima sedam hektara pod šljivom. Najzastupljenija sorta je „stenlej”, zatim „čačanska rodna” i „požegača”. Namerava da proširi zasad za još jedan hektar.

– Očekujem da ću ove godine ubrati između 75 i 80 tona šljiva. Jednu polovinu planiram da osušim, a drugi deo da predam u sirovom stanju i tek nešto malo ostavim u kace za rakiju. Šljive sušim u svojoj tri decenije staroj sušari, čiji je proizvođač valjevski „Iverak”, a ostalo predajem Zemljoradničkoj zadruzi „Pecka” i njenim sušarama i hladnjači. Kamo sreće da je u našem kraju, ali i u drugim dnjelovima Srbije više ovakvih firmi kao što je naša zadruga. Da ima ko, kad ovako dobro rodi, da preuzme i smesti  sve što im se ponudi, a seljacima omogući da dođu do para – veli pobednik osmog Sajma.

On apeluje na državu da više ulaže u nabavku kvalitetnih sadnica i da pojednostavi i ubrza administrativnu proceduru oko ostvarivanja prava na subvencije.

Fotografija: Budimir Jovanović kraj „Iverkove” sušare na sajmištu (foto: Dragan Savić)

Informacija preuzeta sa sajta Sajam šljiva Osečina, a kako su raspoređene ostale nagrade možete pogledati ovde.

Scroll To Top