VESTI:
Početna / vesti / privreda / Dodelom nagrada zatvoren Sajam šljiva u Osečini
Dodelom nagrada zatvoren Sajam šljiva u Osečini

Dodelom nagrada zatvoren Sajam šljiva u Osečini

Osečina, 1. septembar 2013. godine – Dodelom nagrada najboljim proizvođačima šljiva završen je, osmi po redu, Sajam šljiva u Osečini. Nagrada za najboljeg proizvođaća šljiva otišla je u ruke Budimiru Jovanoviću iz Gunjaka. On na svom posedu ima voćnjak površine sedam hektara. U njemu su zastupljene razne sorte, a najviše stenlej, čačanska rodna i madžarka. Ove godine imaće rod od 75 – 80 tona. Planira da polovinu toga suši, 40 posto proda u svežem stanju i 10 posto iskoristi za proizvodnju domaće rakije i drugih proizvoda ovog voća.

budimir– Šljivu sušim u svojoj mini sušari staroj 30 godina, a proizvođač je „Iverak“ iz Valjeva. Svežu šljivu predajem Z.Z. „Pecka“ i kamo sreće da imamo još ovakvih firmi da otkupe i smeste svu našu ovogodišnju bogatu proizvodnju i omoguće nam da i mi uzmemo neke pare, izjavio je Budimir Jovanović dobitnik nagrade za najboljeg proizvodjača šljiva.

Ovogodišnji Sajam šljiva okupio je oko 30.000 posetilaca, 1.000 gostiju iz inostranstva. Oko 80 poljoprivrednih gazdinstava, blizu 60 firmi, ustanova i institucija, preko 50 učesnika manifestacije „Zlatne ruke“ i majstora starih zanata i njihovih naslednika. Najbolje proizvode prestavilo je 200 izlagača.

Tokom Sajma potpisan je ugovor za izvoz 500 tona suve šljive u Rumuniju. Ugovor su potpisali Dobrivoj Jovanović, vlasnik firme „Jovanović voće“ iz Osečine i Ćirita Ovidin, vlasnik firme S.C TEPIUL. SRL iz Temišvara.

– Potpisivanje ugovora za izvoz 500 tona suve šljive u Rumuniju znači i da će se otvoriti nova radna mesta za pripremu i isporuku tih, a i budućih količina poljoprivrednih proizvoda sa prostora opštine Osečina. Cilj nam je da obezbedimo siguran plasman svojih proizvoda, bolji materijalni položaj i veću zaposlenost, izjavio je Nenad Stevanović, predsednik Opštine Osečina prilikom potpisivanja ugovora.

Ovo je veoma značajan događaj ne samo za Opštinu Osečina nego i za Srbiju. Od izuzetne važnosti je što potpisivanje ugovora znači otvaranje novih radnih mesta.

Posetioci ovogodišnjeg Sajma imali su priliku da posete brojna stručna predavnja i izložbe, a u večernjim satima su ih zabavljali bendovi „Miligram“ i „Neverne bebe“, kao i pevač Topalko. Voditelji Sajma šljiva bili su Marina Kotevski i Miša Ćirić.

Organizatori ove privredno-turističke i kulturno-zabavne manifestacije Opština Osečina u saradnji sa Turističkom organizacijom „Podgorina“, uz podršku Vlade Republike Srbije preko resornih ministarstava.

Sajam je trajao od 30. avgusta do 1. septembra 2013. godine!

Scroll To Top