VESTI:
Početna / vesti / privreda / „KRUŠIK-PLASTIKA”: Dug kao ulog u kapital
„KRUŠIK-PLASTIKA”: Dug kao ulog u kapital

„KRUŠIK-PLASTIKA”: Dug kao ulog u kapital

Unapred pripremljeni plan reorganizacije, koji je u dogovoru sa Ministarstvom privrede, Agencijom za privatizaciju i opštinom podnet nadležnom sudu posle nekoliko neuspelih pokušaja vlasničke transformacije, nova je prilika za „Krušik-plastiku” a.d. Osečina. Cilj ovog koraka je konverzija potraživanja državnih poverilaca u trajni ulog u kapital ove firme.

-Neizmirenih obaveza imamo samo prema državnim poveriocima – Poreskoj upravi, Fondu za razvoj i Agenciji za osiguranje depozita. Dug uglavnom potiče iz vremena prethodne neuspele privatizacije – kaže Zoran Urošević, generalni direktor i privremeni zastupnik kapitala „Krušik – Plastike”, ističući da uprkos dugovanju ova kompanija i dalje posluje sa uspehom vodeći računa o ekonomskoj i finansijskoj konsolidaciji i prilagođevanju kriznim uslovima privređivanja.

Aktuelno poslovanje usmereno je na održavanje radne supstance (opreme i radnika), očuvanje stečenih pozicija na tržištu, identifikaciju razvojnih programa, kao i racionalizaciju svih vrsta troškova, kako materijalnih, tako i onih vezanih za zarade zaposlenih.

-Svake godine podižemo nivo uposlenosti i proizvodnje. Duže od četiri godine redovno izmirujemo zarade sa porezima i doprinosima. Godišnje uplatimo u budžet Republike Srbije oko 100 miliona dinara. Zahvaljujući podršci Ministarstva, dobrom planiranju, nabavci odgovarajuće opreme, štednji i namenskom utrošku sredstava, od pre tri godine značajno je povećana proizvodnja i realizacija. Iz redovnog poslovanja ostvarujemo pozitivne finasijske rezultate, uprkos svim teškoćama i obavezama nastalim pre raskida ugovora o privatizaciji. U 2014. povećali smo proizvodnju za 18, u 2015. za 20, dok je plan za 2016. godinu za 10 odsto veći u odnosu na prošlu godinu – dodaje Urošević.

Kroz socijalne programe najstarijim članovima kolektiva omogućeno je da ostvare pravo na penziju. Istovremeno, otvorene su mogućnosti za nova zapošljavanje. Od 2013. godine u firmi u proseku radi oko 60 novozaposlenih, pretežno mladih iz ove sredine. A, pored svih poteškoća, na tržište su lansirani i novi proizvodi: biološki prečistači, separatori, praktičnije gajbe za voće i vodokotlići modernijeg dizajna, čija prodaja upravo kreće.

-Uspešno poslovanje koje uspevamo da održimo sve ovo vreme, zatim činjenica da smo jedan od značajnijih dobavljača „Gorenja” d.d. Valjevo i namenske industrije, onda kolektiv sa najvećim brojem zaposlenih na opštinskoj teritoriji, kojih trenutno ima 154, svakako su razlog što uživamo punu podršku od nadležnih republičkih i lokalnih organa vlasti. Ponosni smo na pohvale za menadžment i zaposlene od Agencije za privatizaciju, Ministarstva privrede i opštine za naš domaćinski odnos prema imovini, nesebično anagažovanje na svakom zadatku i korektan odnos prema partnerima -kaže Urošević i citira reči slavnog vojvode Živojina Mišića:

– „Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah – taj ide napred.”

Ambiciozno i – ostvarljivo

Od sprovođenja mera iz Unapred pripremljenog programa očekuje se da omoguće nesmetan nastavak rada, ispunjenje ugovorenih obaveza i zadržavanje renomea na tržištu, uz povoljnije uslove finansiranja i pozicije kod kupaca i dobavljača. Na to se nadovezuju i drugi planovi, za koje Urošević kaže ambiciozni i – ostvarljivi!

– Cilj je očuvanje pozicija kod stalnih kooperanata poput namenske industrije i „Gorenja”, a onda sticanje novih kupaca i razvoj sopstvenih proizvoda i tehnologija. Prvi koraci će biti povećanje kapaciteta i zanavljanje opreme, kao i proširenje proizvodnje, što je uslov za nova zapošljavanja visokoobrazovanih kadrova i proizvodnih radnika.

Scroll To Top