VESTI:
Početna / vesti / privreda / „KRUŠIK PLASTIKA”: I u restruktuiranju – pozitivni
„KRUŠIK PLASTIKA”: I u restruktuiranju – pozitivni

„KRUŠIK PLASTIKA”: I u restruktuiranju – pozitivni

Završni račun – Ukupna prošlogodišnja proizvodnja „Krušik Plastike” povećena je oko 40 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Završni račun za 2013. godinu najbolja je potvrda dobrog poslovanja preduzeća, koje se posle dve neuspešne i poništene privatizacije od 2011. godine nalazi u restruktuiranju. Iz njega se vidi da je „Krušik Plastika”, kada je reč o firmama koje imaju ovaj status, jedna od retkih u Srbiji sa pozitivnim finansijskim izveštajem za minulu godinu.

Govoreći o aktuelnom trenutku kolektiva na čijem je čelu, kao i njegovoj perspektivi, Zoran Urošević, generalni direktor i privremeni zastupnik kapitala, posebno napominje:

– Dodatak nazivu firme: „u restruktuiranju” prilično otežava posao. Banke često sa nama ne žele ni da razgovaraju, dobavljači i druge kompanije prilaze sa podozrenjem, a država se drži po strani. Uprkos svemu tome, zatim odsustvu nekoliko tradicionalnih kupaca sa tržišta, kao i znatno smanjenoj proizvodnji u namenskoj industriji i opštoj krizi, prošle godine smo, ipak, uspeli da ostvarimo pozitivne rezultate.

On dodaje da je danas potrebno da se uloži dosta napora da se privuku novi kupci, koji su rezervisani prema firmama u restruktuiranju. Silom prilika poslovi se ugovaraju bez avansa, a istovremeno za iste potrebe neophodno je da se obezbedi avansna nabavka repromaterijala.

– Nepovoljna okolnost je što više nema subvencionisanih kredita od Fonda za razvoj, tako da smo prepušteni sami sebi. Utisak kod partnera najbolje menjamo u našu korist tek kada oni dobiju kvalitetne proizvode u ugovorenim rokovima i uvere se da smo dobro organizovani, da radimo u tri smene i da su disciplina i odnos prema radu na zavidnom nivou. Trenutno imamo 132 zaposlenih na neodređeno i 60 radnika na određeno vreme. Oni su prošle godine primljeni zbog povećanog obima posla i, evo, još uvek su tu – kaže Urošević.

Slovenci kao značajan oslonac – Najveći kooperant i oslonac fabrike u poslednje vreme je „Gorenje” iz Valjeva, za čije potrebe „Krušik Plastika” radi delove za rashladnu tehniku. Direktor naglašava i dragocenu ulogu resornog ministarstva, uz čiju pomoć su obezbeđeni povoljni krediti za kupovinu opreme i povećanje kapaciteta.

-To smo uradili ciljano znajući da će „Gorenje” u Valjevu podići novi pogon za rashladne uređaje. Lane smo proizvodnju za ovu kompaniju povećali čak za 400 odsto, a nivo realizacije sa 21,5 podigli na 86 miliona dinara. Stabilnost u poslovanju, pored Slovenaca, pruža i valjevski „Krušik”, sa kojim imamo ugovor za izradu plastičnih delova za namenske proizvode vredan 800.000 evra. Prva trećina posla, po planu, realizovana je prošle, a dve trećine ostale su za ovu godinu. Ugovoren je i značajan poduhvat sa „Zastavom oružje”. Reč je o izradi delova za lovačku pušku malog kalibra za američko tržište. Osim toga, krenuli smo sa novim modelima artikala za široku potrošnju. Naš cilj su, pored domaćeg, tržišta Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Hrvatske, s obzirom da transport, zbog veličine proizvoda, utiče na njihovu cenu – ističe Urošević, koji u 2014. godini očekuje povećanje ukupne realizacija za pet odsto.

Veća očekivanja od države – U „Krušik Plastici” nisu zadovoljni zbog nedovoljne brige države o domaćim proizvođačima. To je bio razlog što je njihov pogon cevi i rezervoara prošle godine bio uspešan samo zahvaljujući izvozu u Makedoniju.

– Dobar deo našeg programa vezan je za infrastrukturne projekte. To nije roba koja se prodaje po trgovinama. Mi zavisimo od dobre volje i namere projektanata i investitora da u tim poslovima forsiraju domaće proizvode. Nažalost, u Srbiji smo, za sada, malo prisutni jer se kupuju cevi iz Francuske i Austrije, koje su za 50 do 70 odsto skuplje. Ipak, nadamo se uključivanju u projekte oko Koridora 10 i 11 jer izgradnju puteva prate cevovodi i ugradnja separatora za prečišćavanje. Cevi radimo još od 1978. godine i do danas niko nije imao loših iskustava sa njima – zaključuje Urošević.

zoran-urosevicTri tehnologije – Osnovna delatnost preduzeća osnovanog 1975. godine je prerada plastičnih masa. Tada je zamišljeno je da ova fabrika bude pratilac namenske industrije u pogledu kooperacije plastičnih delova. Zastupljene su tri tehnologije: injekciono brizganje termoplasta, presovanje duroplasta i spiralno motanje cevi od polietilena i polipropilena. Do 2007. godine firma je poslovala u sastavu Holding korporacije „Krušik”.

U svom proizvodnom programu „Krušik Plastika” pored cevi prečnika od 300 do 3000 milimetara za kanalizaciju, zatim dovod vode za mini hidrocentrale i sve ostale elemente koji to prate, ima i horizontalne i vertikalne rezervoare zapremine od jednog do 100 metara kubnih za različite namene, zatim kade, separatore ulja, masti i naftnih derivata, onda bioprečistače za tretman otpadnih i sanitarnih voda, kace za fermentaciju voća i povrća, kao i delove za rashladnu tehniku, sanitarije, namensku industriju i ambalažu za pakovanje, transport i skladištenje voća.

Podrška lokalne samouprave – Od raskida privatizacije do uvođenja preduzeća u restruktuiranje trudili smo se da se što bolje organizujemo, sačuvamo kontinuitet proizvodnje i poziciju na tržištu. U celoj toj priči imali smo odličnu podršku lokalne samouprave na čelu sa predsednikom opštine Nenadom Stevanovićem, koja je prepoznala potencijal preduzeća – napominje Urošević.

Scroll To Top