VESTI:
Početna / vesti / privreda / Ministar Dinkić i drugi čovek „Gorenja” Apat posetili „Krušik-plastiku”
Ministar Dinkić i drugi čovek „Gorenja” Apat posetili „Krušik-plastiku”

Ministar Dinkić i drugi čovek „Gorenja” Apat posetili „Krušik-plastiku”

Fabrika „Krušik – plastika”, koja se posle dve neuspešne i poništene privatizacije nalazi u restruktuiranju, sada je pred rešenjem svojih aktuelnih problema koji otežavaju svakodnevni rad, a budućnost kolektiva sa trenutno 138 stalno zaposlenih i 17 onih koji rade na određeno vreme čini prilično neizvesnom. Povoljan mogući ishod nazire se posle posete Mlađana Dinkića, ministra finansija i privrede, zatim Branka Apata, predsednika uprave slovenačke firme „Gorenje”, kao i Vlade Cvetkovića, direktora Agencije za privatizaciju, i Božidara Laganina, direktora Agencije za promociju investicija i izvoza Srbije (SIEPA).

U konstruktivnom razgovoru sa direktorom Zoranom Uroševićem i menadžmentom firme, koji su goste upoznali sa stanjem i poslovanjem, onda predstavnicima lokalne samouprave na čelu sa Nenadom Stevanovićem, predsednikom Opštine i Vojislavom Jovanovićem, načelnikom Kolubarskog upravnog okruga, kao i tokom zajedničkog obilaska pogona, ministar Dinkić je pomenuo tri moguće opcije.

– Prva je da država stane iza „Krušik-plastike” i oslobodi je od tereta koji vuče iz prošlosti. Druga, da „Gorenje”, za čije pogone u Valjevu ova firma već uveliko radi, postane strateški partner ili kupi fabriku, odnosno jedan njen deo. Treća varijanta je da naša država i Slovenci zajedničkim ulaganjem omoguće „Krušik-plastici” da stane na svoje noge i istovremeno ostvare svoje interese. U svakom slučaju, tražićemo najbolje rešenje za Osečinu i jedan od njenih najznačajnijih privrednih kolektiva. Cilj je da svi postojeći kapaciteti ožive, da se podstaknu nove investicije i otvore nova radna mesta, odnosno ublaži akutna nezaposlenost koja je prisutna i na ovom području. Budućnost „Krušik-plastike” i fabrika poput ove je da budu dobavljači velikim izvoznicima – izjavio je Dinkić, izražavajući nadu da će pitanje firme iz Osečine biti rešeno pre kraja roka od godinu dana određenog za završetak restruktiranju u svim preduzećima u kojima taj posao nije urađen.

Praktično drugi čovek „Gorenja” Branko Apat i ekipa njegovih saradnika pokazali su ozbiljnu zainteresovanost za značajnije proširenje saradnje sa firmom iz Osečine, ističući da su sa postojećom jako zadovoljni, dok će o budućim oblicima partnerstva više moći da se izjasne tek nakon predstojećih analiza tehničkih i ekonomskih podataka.

– Ovo je velika šansa za „Krušik-plastiku” i njene radnike da povećaju obim proizvodnje i prošire spisak svojih proizvoda. Ujedno je i prilika da zaposleni imaju veću sigurnost, a nezaposleni da što pre dođu do željenog posla, kao i da se u određenom stepenu animiraju i podignu na viši nivo i ostale lokalne privredne strukture – smatra Nenad Stevanović.

Scroll To Top