VESTI:
Početna / vesti / privreda / Nova priznanja za pčelarsku porodicu Marković iz Gunjaka
Nova priznanja za pčelarsku porodicu Marković iz Gunjaka

Nova priznanja za pčelarsku porodicu Marković iz Gunjaka

Pčelar iz Gunjaka Rodoljub Marković u konkurenciji od oko 300 medara i proizvođača pčelarske opreme iz zemlje i inostranstva osvojio je pehar za najuređeniji štand na tradicionalnom Međunarodnom sajmu pčelarstva „Tašmajdan 2013”, koji je održan od 3. do 6. oktobra u Tašmajdanskom parku u Beogradu, Njegovi proizvodi privukli su veliku pažnju brojnih posetilaca ove velike izložbe.

To je najnovije, ali ne i jedino ovogodišnje priznanje za ovog vrsnog medara i članove njegove porodice, koju čine supruga Ljiljane i sin Boban, koji mu svesrdno pomažu u pčelarnju.

– Dobili smo značajno priznanje i na velikoj izložbi u Podgorici, a najvrednije na Novosadskom sajmu, gde nam je pripala Diploma sa Velikom zlatnom medaljom za matični mleč. Na taj način nastavili smo zavidan niz osvajanja identičnih vrednih nagrada za naše proizvode koje dobijamo u Novom Sadu svake godine, evo već peti put. Lane je to bilo za planinski livadski med, 2011. za ram – med u saću, 2010. za bagremov med, a 2009. godine za novi proizvod – pergu, – kaže Marković.

Po njegovoj oceni ova godina je za pčelarstvo bila prosečna. Zbog niskih prolećnih temperatura, koje nisu pogodne za medenje, sezona prikupljanja bagremovog meda je prilično podbacila, bilo je samo 16 do 17 kilograma po košnici, što je vrlo malo. U drugom delu godine situacija se znatno popravila. Na Sokolskim planinama, gde Markovići povremeno drže jedan deo od ukupno 400 košnica koliko imaju, „paša” je bila izdašnija nego u nižim delovima opštine i iznosila je u proseku po 20 kilograma.

– Oko 200 košnica stalno je stacionirano u Gunjacima i Konjicu, a ostale, s vremena na vreme, selimo u druge krajeve. Ove godine boravili smo u Vojvodini, na severu Bačke, oko Ludoškog jezera, gde je bilo i po 38 kilograma meda po jednoj košnici – ističe Marković, naglašavajući da je pčelama ostavljeno dovoljno hrane za zimski period i da su društva dosta jaka, što je itekako važno za narednu godinu.

 

Fotografija: Ljiljana Marković na izložbi u Tašmajdanskom parku u Beogradu

 

Scroll To Top