VESTI:
Početna / vesti / privreda / Nove uloge na Sajmu šljiva: Deca prodavci, roditelji đaci
Nove uloge na Sajmu šljiva: Deca prodavci, roditelji đaci

Nove uloge na Sajmu šljiva: Deca prodavci, roditelji đaci

Na osmom Sajmu šljiva u Osečini, koji se održava od 30. avgusta do 1. septembra, mladi i odrasli će s vremena na vreme biti u nekim novim ulogama – deca na drugoj strani izlagačkih štandova, a roditelji na brojnim edukativnim skupovima, sa kojih će zainteresovanim proizvođačima, prerađivačima, preduzetnicima i turističkim radnicima biti predloženo kako da unaprede svoje delatnosti.

Mlađa populacija će na sajmištu i oko njega imati svoja posebna sajamska dešavanja, u kojima će najviše mesta biti za igru i zabavu, ali i za demonstraciju njihove kreativnosti i sposobnosti stvaralaštva.

– Još od prvih dana avgusta u sajamskoj radionici u školi mladi stvaraoci brižljivo pripremaju radovi, koji će biti izložiti u Ulici dečjih koještarija. Šarenolika postavka dečjih kreacija – igrački, ukrasa, suvenira ili ukrašenih praktičnih predmeta – nastalih ovih dana, ali i u toku proletošnje dečje likovne kolonije čiji su učesnici bili osnovci iz Osečine, Pecke i Zavlake, imaće i prodajni karakter – kaže nastavnica likovnog Gordana Gladović, koja je glavni organizator i režiser svih ostalih sajamskih sadržaja za mlade.

Osim tog radnog dela, za najmlađe biće priređen veliki maskenbal, a čitav program na svoj način ulepšaće dečja plesna grupa Studija M iz Valjeva. Predviđene su i nagrade za naj-maske i to u pet kategorija. Ipak, kao i uvek do sada, u centru pažnje biće defile oko 500 mladih ulicama Osečine, koji će svojom pojavom, kostimima i koreografijama predstaviti mladost, svu lepotu i vrednosti svog kraja.

Što se edukativnog dela tiče, koji je pre svega namenjen odraslima, na predavanju koju organizuje Regionalna privredna komora Valjevo više reči biće na temu „Lokalne uprave i finansiranje poljoprivrede“. Sektor za turizam Ministarstva privrede i finasija priprema tribinu o „Novim trendovima u turizmu kao načinu revitalizacije sela”.

Poljoprivredna savetodavna i stručna služba „Valjevo“, preko vrsnih predavača, nudi približavanje najnovijim naučnim i stručnim saznanjima o najaktuelnijim pitanjima iz oblasti šljivarstva. Već su poznate teme i njihovi obrađivači sa instituta i fakulteta: „Domaće i novostvorene sorte šljiva” –Milan Lukić, „Savremena tehnologija gajenja šljive” – Rade Miletić, „Savremena proizvodnja sadnica šljiva“ – Zoran Keserović i „Zaštita šljiva”- Marko Injac.

Scroll To Top