VESTI:
Početna / vesti / privreda / Pčelar Radoljub Marković: Podrška od opštine, bojazan od „selećih”
Pčelar Radoljub Marković: Podrška od opštine, bojazan od „selećih”

Pčelar Radoljub Marković: Podrška od opštine, bojazan od „selećih”

Rodoljub Marković, predsednik Udruženja pčelara iz Pecke, sa aspekta funkcije koju savesno obavlja jako je zadovoljan dosadašnjom saradnjom sa organima lokalne samouprave u Osečini.

– Od opštine smo dobili novčanu pomoć za nabavku zaštitnih sredstava i lekova za pčele. Zahvaljujući tome, svi pčelari su zaštitili svoje pčele i sada je stanje u košnicama znatno bolje nego ranijih godina. Odličnu saradnju imamo sa Turističkom organizacijom „Podgorina”, sa kojom često zajedno nastupama na manifestacijama širom Srbije i regiona. Osim toga, Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj pri Opštinskoj upravi Osečine štampala je i za naše potrebe publikacije i promotivni materijal sa kojima gde god se pojavimo uspešnije predstavljamo naše proizvode i kraj iz koga dolazimo, bilo da je reč o Sajmu šljiva u Osečini ili o brojnim izložbama u okruženju – kaže Marković.

On smatra da je med sa prostora Sokolskih planina ili Vlašića, sa čitavog područja pitome voćarske Podgorine, delova Rađevine i Azbukovice izuzetno i gotovo jednako čist, zdrav i kvalitetan. To potvrđuju visoke ocene sa brojnih nastupa na strani, ali i takozvani „seleći” pčelari, koji sve češće i u sve većem broju dolaze na ovu teritoriju.

– Oni nam zaista prave probleme. Znaju da se pojave iznenada, da postave košnice i na stotinak metara od pčelinjaka naših članova i tako nam ugroze sezonu. Naši pčelari s pravom negoduju zbog onih koji nepoštujući propise, najčešće i bez potvrde o zdravstvenom stanju svojih pčelinjih društava. Oni predstavljaju opasnost od donošenja i širenja raznih bolesti pčela. Nadamo se da će noviji oštriji i precizniji propisi doprineti da se i ova oblast u najskorije vreme uredi na najbolji mogući način – zaključuje Marković u svoje, ali i u ime ostalih ovdašnjih pčelara.

Scroll To Top