VESTI:
Početna / vesti / privreda / POPLAVLJENA „KRUŠIK PLASTIKA”: Nema spasa bez opšte pomoći
POPLAVLJENA „KRUŠIK PLASTIKA”: Nema spasa bez opšte pomoći

POPLAVLJENA „KRUŠIK PLASTIKA”: Nema spasa bez opšte pomoći

Katastrofalna i do sada nezapamćena poplava, koja je pogodila veliki deo teritorije opštine Osečina, nije zaobišla ni Akcionarsko društvo „Krušik-Plastiku” u restrukturiranju. Naime, fabrika i ceo prostor oko nje bili su u celini poplavljeni i to izuzetno visokim nivoom vode. Čim je voda počela da se povlači ukazale su se posledice koje su nanete i započeta čišćenje proizvodnih pogona i skladišnog prostora od debelih naslaga mulja koje je poplava ostavila iza sebe.
U preduzeću je odmah formiran Krizni štab za zaštitu i spasavanje zaposlenih i imovine, čije je komandant Zoran Urošević, generalni direktor i privremeni zastupnik kapitala. Za sve članove kolektiva uvedena je radna obaveza, a Opštinski štab za vanredne situacije apelovao je na sve građane opštine Osečina da pomognu u rasčišćavanju i što bržem i uspešnijem prevazilaženju ove ozbiljne neugodne situacije.
Sve mašine, oprema, alati, sirovine, rezervni delovi i sav ostali repromaterijal našli su se u dubokom mulju. Izvesno je da će nakon čišćenja nešto boti osposobljeno za ponovnu upotrebu, ali i to da će dobar deo ostati neupotrebljiv.
– Sve gotove proizvode (cevi, rezervoare, ambalaža), koji su skladišteni na otvorenim ili poluotvorenim skladišnim prostorima, vodena stihija je odnela. Na taj način u nepovrat je otišlo oko 100.000 gajbi, kao i stotine cevi, zatim rezervoara, onda kaca, kao i drugih proizvoda. Takođe, i na hiljade pozicijakoje se ovde proizvode oštećeno je u magacinima usled visokog nivoa vode i mulja. Visina štete naknadno će se utvrđivati, ali se sa sigirnošću može reći da će biti velika, za preduzeće katastrofalna jer ni izbliza ne postoje mogućnosti da sve saniramo sopstvenim snagama – kaže Urošević, ističući da nema izgleda da će u skorije vreme bilo koja mašina biti stavljena u pogon ili da se bilo šta radi, niti da se poslovnim partnerima isporočuju pozicije koje su pre poplave urađene, a nemogućnost da se proizvodi i izmiruju ugovorene obaveze sasvim izvesno za posledicu će imati prekid novčanih priliva i nemogućnost izmirenja finansijskih obaveza.
Menadžment i svi ostali članovi ovog kolektiva, sa svoje strane čine sve što je u njihovoj moći da koliko god mogu ublaže posledice, a u tome im pomažu i brojni dobrovoljci iz ovog kraja, među kojima je ponajviše mladih. Svi zajedno danonoćno rade na otklanjanju posledica poplave, a sa njima je i ekipa „Gorenja”, važnog poslovnog partnera.
– Jasno je da bez razumevanja i konkretne pomoći nadležnih državnih organa (reprogram obaveza koje dospevaju), onda organa lokalne samouprave (oslobađanje od obaveze plaćanja opštinskih javnih prihoda), zatim poverilaca (produžavanje rokova za plaćanje), pa dobavljača (nastavak isporuka uz produženi rok plaćanja) i kupaca (hitno plaćanje isporučene robe i produženje roka za nove isporuke), svi sadašnji pokušaji preduzeća ne mogu dati rezultate – dodao je Urošević.

Scroll To Top