VESTI:
Početna / vesti / projekti / Evropski projekti sa Slovencima
Evropski projekti sa Slovencima

Evropski projekti sa Slovencima

U očekivanju da se Srbija pridruži Evropskoj uniji i stvore mogućnosti za realizaciju većih projekata, Opštinska uprava Osečina želi da taj trenutak dočeka što spremnije. S tim u vezi, Milan Urošević, načelnik Opštinske uprave i Milan Petrović, vođa projektnog tima, koji je u proteklih 6 godina realizovao više od 25 projekta, posetili su sedam opština i razvojnu agenciju u Ptuju. Sa sobom su nosili projektnu dokumentaciju svih do sada realizovanih projekata uz pomoć EU u proteklih 10 godina.

– Naš domaćin u poseti opštinama Podravske regije bio je Borut Megla sa kojim je uspostavljena saradnja još na projektu iz 2006. godine sa partnerskom opštinom Ormož. On je u međuvremenu počeo da radi kao rukovodilac na projketima koji se finasiraju iz Evropske unije za celu regiju. Zbog prijateljskog odnosa koji smo izgradili tokom ranije saradnje imali smo mogućnost da pristupimo projektnoj dokumentaciji, kao i da razmenimo iskustva sa svojim kolegama iz Slovenije – kaže Milan Petrović.

Milan Urošević ističe da je tokom boravka u Sloveniji ostvarena poseta regionalnoj razvojnoj agenciji Bistra u Ptuju, koja radi projekte i rukovodi njima u 27 opština. Sa njima je postignut dogovor o saradnji, ukoliko se ukaže bilo kakava mogućnost za to.

– Prijatelji iz Sloveniji pokazali su da su veoma raspoloženi da postanu naši partneri na većim projektima, kojima želimo da još bolje sredimo našu infrastrukturu. Dogovorili smo se da krajem ove ili početkom sledeće godine oni dođu kod nas i do sitnica nam prenesu cvoja bogata iskustva – dodaje Urošević.

Uz zajednički zaključak sa Slovencima da se pare iz Evropske unije teško dobijaju, a još teže troše, jer svaki dinar treba opravdati i utrošiti na način koji je naveden u projektu, Urošević i Petrović su zadovoljni i zbog uspostavljanja prisnog kontakta za budućnost sa još jednom slovenačkom opštinom, a to je opština – Jušinci.

 

Scroll To Top