VESTI:
Početna / vesti / projekti / Nastavak upoznavanja mladih intelektualaca sa konceptom „Moja Osečina”
Nastavak upoznavanja mladih intelektualaca sa konceptom „Moja Osečina”

Nastavak upoznavanja mladih intelektualaca sa konceptom „Moja Osečina”

U tri letnja večernja druženja u sali Biblioteke, kroz zanimljiva predavanja i razgovore sa mladim intelektualcima iz cele opštine, tvorci ideje i autori koncepta „Moja Osečina” Đorđe Stanojević i Milan Simić predstavili su ovaj značajni projekat i niz detalja vezanih za njega. Oni su izrazili nadu da će mladi umeti da pronađu sebe u svemu tome, da iznedre mikroincijativu koju bi ugradila u zajedničku priču i koja bi im donela ono što se danas najviše traži, a to je – posao!

– Opštinski strateški ciljevi, koji su doneti u novije vreme, definišu Osečinu u 2020. godini kao opštinu sa razvijenom poljoprivrednom proizvodnjom uz dobro organizovan otkup proizvoda, jake preradne kapacitete, udružene poljoprivrednike i brendirane proizvode, kao što su suva šljiva, pekmez, rakija, šljivani kolač. Vide je i kao stabilnu i perspektivnu sredinu, privlačnu za život i rad, sa konkurentnom privredom, efikasnom lokalnom samoupravom – podsetio je Milan Simić na najvažnije odredbe Strategije razvoja opštine, napominjući i to da bi opština trebalo da bude otvorena za saradnju, infrastrukturno uređena i prepoznatljiva po svim svojim vrednostima.

Dodao je da je u minulih desetak godina pređeno nekoliko važnih etapa, od prepoznavanja i građenja identiteta, preko brojnih urađenih ili još nezavršenih projekata, pa sve do Sajma šljiva, koji bi, kako smatra i Đorđe Stanojević, trebalo da bude (a to sve više i postaje) pokretački zamajac, odnosno motor koji vuče Osečinu napred.

-Neophodna je pozitivna kampanja da bi u ljudima pokrenula elan i entuzijazam. Ta sila je Sajam šljiva, koji je ujedno i idealna prilika da svi vi, kao zdravo tkivo našeg društva, kroz njega napravite sami sebi posao putem izrade projekata, pokretanja inicijativa i uspostavljanja kontakata – poručio Stanojević u svom izlaganju pred velikim brojem mladih sugrađana. Bili su tu: članovi nedavno osnovanog Udruženja građana „Podgorina-projekt”, zatim nezaposleni, privremeno ili tek zaposleni, kao i još uvek nezaposleni poslediplomci, diplomci i apsolventi iz ove sredine, koji su završili ili priveli kraju studije na raznim visokoškolskim ustanovama širom Srbije ili u inostranstvu.

 

Scroll To Top