VESTI:
Početna / vesti / projekti / OPŠTINA I MLADI: Raj za bicikliste i zdrave stilove života
OPŠTINA I MLADI: Raj za bicikliste i zdrave stilove života

OPŠTINA I MLADI: Raj za bicikliste i zdrave stilove života

Ministarstvo omladine i sporta, po sprovedenom javnom konkursu, odobrilo je projekat opštinske Kancelarije za mlade pod nazivom „Vožnja koja će promeniti” i finasiraće ga sa 452.300 dinara, a za njegovo sprovođenje zadužena je opština. Najvažniji ciljevi projekta su obeležavanje alternativnih i lokalnih bicilkističkih staza za planinski i drumski biciklizam na području opštine Osečina pomoću biciklističkih putokaznih tabli i povezivanje sa postojećim planinarskim stazama prema Drini i Sokolskoj planini.

-Planirane aktivnosti u relizaciji projekta su trasiranje rute, dizajn i izrada biciklističkih putokaznih tabli i stubova za njihovo postavljanje – kaže Vladimir Radivojević, vršilac dužnosti koordinatora lokalne Kancelarije za mlade, napomenjući da se računa da korisnici staze budu: biciklisti, ljubitelji avanturističkih sportova, planinarska udruženja, auto i moto klubovi, lovci, rekreativci, lokalno stanovništvo i njihovi gosti.

Očekivani rezultat je: privlačenje svih ciljnih grupa, podsticanje aktivizma mladih, afirmacija zdravog načina života, popularizacija sportskih aktivnosti, kao atraktivnosti opštinske turističke ponude.

– Opšti cilj je davanje doprinosa povećanju svesti o zdravim načinima života kod mladih kroz boravak u prirodi i aktivno  bavljenje sportom, zatim pružanje prilike za sticanje i podsticanje znanja, veština i poželjnih osobina ličnosti u interakciji sa drugim osobama koje će susretati ili kroz organizovane izlete i druge aktivnosti. Kako naša sredina poseduje bogate kulturne i prirodne resurse, koji su u nedovoljnoj meri istraženi ili prezentovani ne samo domaćem stanovništvu već i široj javnosti, ovim projektom pokušavamo da utičemo na afirmaciju i promociju kraja, a na taj način podstičemo  mlade da ovde ostanu– dodaje Radivojević.

Grupa autora projekta smatra da obeležene staze obezbeđuje bolje snalaženje na terenu, a mladima iz opštine pružaju priliku da provode vreme na otvorenom uz zdrave stilove života. Projektom obeležavanja staza pokriva se cela površina opštine Osečina, i na taj način će svi ovdašnji prirodni i kulturni resursi biti uključeni u program, što će podstaći razvoj turizma,  doprineti  ekonomskom osnaživanju i stvoriti priliku za povećanje zaopošljavanja mladih u sektoru seoskog turizma u ruralnim sredinama, što je prepoznato i u Nacionalnoj strategiji za mlade.

Scroll To Top