VESTI:
Početna / vesti / projekti / PREDSEDNIK OPŠTINE U NEMAČKOJ: Osečina u projektu mreže zelene ekonomije
PREDSEDNIK OPŠTINE U NEMAČKOJ: Osečina u projektu mreže zelene ekonomije

PREDSEDNIK OPŠTINE U NEMAČKOJ: Osečina u projektu mreže zelene ekonomije

U okviru svojih međunarodnih aktivnosti Nenad Stevanović, predsednik Opštine Osečina boravio je prošle sedmice u Nemačkoj, gde je u gradu Birkenfeldu u ime lokalne samouprave na čijem čelu se nalazi, potpisao memorandum o približavanju i pristupanju međunarodnom projektu mreže zelene ekonomije.

– Od ovog projekta očekujemo da će se kroz njegov dalji razvoj stvoriti uslovi za značajno smanjenje izdvajanja za energiju i to bez korišćenja sopstvenih sredstava i zaduživanja. Tako bi se zaista unapredilo finansijsko stanje opštine, ali i smanjila emisija ugljen monoksida i štetnih gasova, koji zagađuju životnu sredinu – kaže Stevanović.

Potpisivanju dokumenta o saradnji na ovom projektu, koji je pokrenut u Nemačkoj i Engleskoj, a ovom prilikom mu je pristupilo desetak gradova i opština iz Srbije, prisustvovala je i Eveline Lemke, nemačka ministarke za ekonomske poslove, zaštitu klime, energije i regionalnog razvoja, kao i predstavnici međunarodnog projekta mreže zelene ekonomije.

– Ovom prilikom je istaknuto da je reč samo o prvom koraku koji omogućava da se krene sa projektom i traženjem sredstava za instaliranje postrojenja za dobijanje zelene energije i primeni energetska efikasnost. Uz sve to, projekat će omogućiti i otvaranje novih radnih mesta kako u toku izgradnje energetskih postrojenja tako i tokom njihove eksploatacije. Predviđa se i stvaranje ambijenta za razvoj malih preduzeća i pospešivanje privrednih aktivnosti u oblasti zelene ekonomije i to, pre svega, kroz aktiviranje i eksploataciju lokalnih obnovljivih izvora energije – dodaje Stevanović.

Sledeći korak nakon obavljenog potpisivanja memoranduma predviđa postavljanje master plana zelene ekonomije za opštine – potpisnike. Zadaci u drugoj fazi su izrada strategije i razvoj projekta, zatim koordinacija, finasiranje, trening i edukacija.

 

Scroll To Top