VESTI:
Početna / vesti / reportaže / AVANTURA LJUBITELJA BICIKLIZMA: Od Osečine do brvnare u Skadru
AVANTURA LJUBITELJA BICIKLIZMA: Od Osečine do brvnare u Skadru

AVANTURA LJUBITELJA BICIKLIZMA: Od Osečine do brvnare u Skadru

Krajem aprila u Osečini je po prvi put realizovana promotivna biciklistička vožnja od Osečine do crkve brvnare u Skadru kod Pecke. Reč je o akciji u okviru društvenog događaja pod nazivom „Kritična masa”, koji se već duže vreme održava u više od 350 gradova širom sveta, i to svakog poslednjeg vikenda u mesecu.
Oko trideset biciklista, pretežno mladih, iz opštine Osečina, ali i iz nekoliko susednih opština, učestvovalo je u vožnji dugoj oko 40 kilometara. Akcija je organizovana od strane troje istinskih zaljubljenika u biciklizam iz Osečine.
– Na ovaj način želimo da promovišemo bicikl kao prevoznog sredstva, zatim da podignemo svest o održivim načinima prevoza, pre svega kod mladih, kao i da skrenemo pažnju na bicikliste kao ravnopravne učesnike u saobraćaju i njihovu bezbednost-kaže Nenad Ikonić, jedan od organizatora, napominjući da je „Kritična masa” miroljubiv skup koji slavi biciklizam, život i zabavu.
Kolona biciklista, predvođena organizatorima vožnje Jelenom Čkojić, Zoranom Perićem i Nenadom Ikonićem, istomišljenicima koji su ovde uspeli da spoje svoju struku, pasiju i biciklizam, odnosno kulturu i avanturu, u prvoj ruti vozeći ovdašnjim predelima prošli kraj opštinskih kulturno-istorijskih znamenitosti. Duž saobraćajnica kojima su se kretali bili su pozdravljeni aplauzima i podržani od strane sugrađana da istraju u svojoj nameri.
– Svi učesnici zajedno su prešli ceo planirani put. Na cilju, podizanjem bicikla iznad glave, simbolično smo demonstrirali pobedu biciklizma – kaže Jelena Čkojić.
Zoran Perić dodaje da su najodvažniji biciklisti, pored redovnog puta, izvezli i dodatnu brdsku rutu do arheološkog lokaliteta Crkvine iz 17. veka na Simića brdu u Gunjacima i posetili i „isprobali” tamošnji „Kamen mudrosti“.

Scroll To Top