VESTI:
Početna / vesti / reportaže / DRAGODOL: Dve mlade iz Albanije
DRAGODOL: Dve mlade iz Albanije

DRAGODOL: Dve mlade iz Albanije

U Dragodol kod Pecke, na obroncima Sokolskih planina, u razmaku od samo nekoliko dana, stigle su u isti zaseok, u komšiluk, dve mlade iz Albanije. Priliv udavača iz ove zemlje na jugu Balkana u zapadnu Srbiju posredstvom uigrane crnogorsko-srpske provodadžijske ekipe, u kojoj je Vojislav Palija, veterinarski tehničar iz Osečine, nastavljen je krajem minule zime i početkom ovog proleća.

Kristina (21 godina) iz Skadra na Bojani i njena dobra poznanica i drugarica Ana (23) iz Tirane odlučile su da život nastave u Dragodolu. Prva sa Goranom Neškovićem (34), a druga sa Željkom Jevtićem (29), poljoprivrednim proizvođačima i dobrim domaćinima, koji su na taj način ispunili svoje, roditeljske i želje familije da stupe u bračne vode pre nego što „omudraju”, kako naš narod kaže za neženje koje zađu u poznije godine kada se ovo pitanje teže rešava.

Zbližavnje mladenaca odigralo se po već više puta oprobanoj i uglavnom uspešnoj proceduri. Posredstvom provodadžija organizovano je prvo viđenje i upoznavanje u Albaniji, zatim darivanje i veridba, onda dolazak mladine rodbine u Srbiju da vide dom i upoznaju prijatelje, pa – svadba, kako to dolikuje i kako je u tradiciji jednog i drugog naroda…

– I u ovim slučajevima prezadovoljne su i mlade i mladoženje, kao i njihove familije. Sve je kako se samo poželeti može – kaže Vojislav Palija, koji je do sada za uspeh ranije sklopljenih brakova prvenstveno hvalio ozbiljnost, vrednoću i čestitost albanskih mladi, a ovog puta ističe i velike zasluge srpskih mladića, koji su svojom odgovornošću zaslužni što je sve veći broj Albanki zainteresovan za nastavak života u Srbiji.

Provodadžije vele da više i ne broje brakove kojima su „kumovali” širom srbije. Sigurni su da ih je na desetine, a još uvereniji da će ih u budućnosti biti i više s obzirom na veliko interesovanje koje vlada kod neoženjenih momaka iz cele zemlje, ali isto tako i mladih Albanki, koje bi poput svojih taze udatih zemljakinja vrlo rado potražile svoju životnu sreću u Srbiji.

 

Scroll To Top