VESTI:
Početna / vesti / reportaže / Jadar i pritoke potopili doline i pokrenuli brda
Jadar i pritoke potopili doline i pokrenuli brda

Jadar i pritoke potopili doline i pokrenuli brda

Od srede u podne, 14. maja, predsednik Opštine Nenad Stevanović, komandant Štaba za vanredne situacije, proglasio je vanrednu situaciju na čitavoj teritoriji opštine Osečina. Zapadnopodgorske reke i potoci, odnosno svi vodotoci, posle obilnih kiša napunili su svoja korita,a onda je vodena stihija krenula u rušilački pohod sa jedne i druge strane svih vodotoka.
Jadar se izlio već u Dragijevici, a kada su mu se kod Gvozdenog mosta pridružili Sirdijaška i Tuđinska reka, kao i brojni potoci, bujica je potopila polja i dvorišta sa leve strane magistralnog puta Valjevo-Loznica. U Osečini se i Lovačka izlila, prvo zajedno sa Jadrom na ušću, a zatim i kod mosta prema Domu zdravlja. Bujica je išla Bolničkom i Karađorđevom ulicom i dvorištima već od zgrade Policije i Opštine pa sve do table na izlasku iz Osečine ka Loznici. Jadar i je polavio i Piskavice, a sa Lovačkom skoro sve kuće u centralnom delu Osečine. Čuda je pravila i Ostružanjska reka i to sve više kako se približavala Jadru. Autobuska stanica, kružni tok kod „Podgorine-fruht”, krug kompanija „Joma plast”, „Vožd”, „Dal”, ”Cane”, JKP „Osečina”, „Elektrodistribucija”, Krušik-Plastika”, „Jadar pak”, „Osaka” i sve kuće i u tom delu Osečine našle su se opkoljene vodom.
Mutna voda i gust mulj ulili su se u veliki broj stambenih zgrada, u još više ekonomskih objekata, kao i u proizvodne i magacinske pogone skoro svih ovdašnjih firmi. Saobraćaj između Valjeva i Loznice, ali i na regionalnim putevima Koceljeva – Ljubovija i Osečina – Kamenica na više mesta bio je u prekidu.

Na svu muku, tokom noći u dobrom delu mesta nije bilo struje, nisu radile ni pojedine mreže mobilne telefonije. Nadležne službe, komunalci, vatrogasci, policija, dobrovoljci, spasilačka jediniva Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, neumorno su obilazili sve ugrožene, nudili i pružali pomoć, više desetina porodica evekuisali su na sigurnija mesta…

VANREDNA SITUACIJA: Ministar Stefanović u Osečini

U vreme najvećeg poplavnog talasa Osečinu je u noćnim satima posetio ministar Nebojša Stefanović, koji je imao priliku da se i lično uveri u katastrofalno stanje na teritoriji opštine Osečina. U razgovoru sa opštinskim rukovodstvom i članovima Štaba za vanredne situacije, u opštini osvetljenoj svećama jer u to vreme nije bilo struje, najavio je maksimalno angažovanje svih državnih struktura najpre na spašavanju ljudskih života i najvrednijih materijalnih dobara, potom na otklanjanju ili ublažavanju posledica poplave, koje će, nema sumnje biti ogromne, kako u Osečini tako i u drugim nepogodama pogođenim delovima Srbije.

Scroll To Top