VESTI:
Početna / vesti / reportaže / Nova albansko – srpska svadba u Podgorini
Nova albansko – srpska svadba u Podgorini

Nova albansko – srpska svadba u Podgorini

Srđan Đurđević (36 godina), dosadašnji neženja iz Sela Osečine, konačno je ovih dana stupio u bračne vode. Ovaj vredni radnik „Podgorine fruht” oženio se Albankom Suadom Taipi (28) iz Skadra na Bojani, čije su dve sestre već udate u Srbiju, starija u Leskovac, a mlađa u Valjevo.

Posredničku ulogu pri sklapanju ovog braka, kao i u više prilika do sada, obavila je uigrana ekipa provodadžija koju čine Vojislav Palija, veterinarski tehničar iz Osečine, sa svojim drugom iz Bara i njegovom suprugom rodom iz Albanije, koji imaju registrovanu firmu za obavljanje, između ostalog, i ovakvih poslova.

– Posle niza uspešnih zbližavanja devojaka iz Albanije i mladića iz Srbije sada sve ide lakše. Mlade Albanke su se pokazale u dobrom svetlu. Brzo su prihvatile novi način života i običaje, naučile da se solidno služe srpskim jezikom, vredne su i čestite, a već stižu i prve bebe –konstatuje Palija, kome se sve češće javljaju novi „klijenti” i to ne samo iz ovog kraja nego i iz svih delova Srbije.

On kaže da je ovih dana sa nadležnima u opštini Osečina započeo razgovore oko otvaranja posebne kancelarije za međunarodna bračna posredovanja, kako bi se na ovoj teritoriji ublažio problem nekoliko stotina neoženjenih momaka u okolnim selima i stalo na put „beloj kugi”, koja je ovde prisutna već poduži niz godina unazad.

– Nisu samo Albanke zaiteresovane da se udaju u Srbiju, niti ovdašnji mladići insistiraju da njihova buduća životna saputnica mora da bude baš iz Albanije. Međutim, za uspostavljanje kontakta između potencijalnih udavača iz, recimo, Bosne i Hercegovine ili zemalja istočne Evrope i naših neženja neophodna je puna, ozbiljna i odgovorna pomoć posrednika, kao što smo se mi to do sada trudili da činimo – smatra Palija, koji je uveren da će daljim aktivnostima sa svojim prijateljima iz Crne Gore doprineti da se zaustavi dalje propadanje srpskih sela i gašenje vekovnih ognjišta u njima.

Fotografija: Suada Taipi i Srđan Đurđević iz Sela Osečine

 

Scroll To Top