VESTI:
Početna / vesti / reportaže / Obeležen 5. jun – Međunarodni dan zaštite životne sredine
Obeležen 5. jun – Međunarodni dan zaštite životne sredine

Obeležen 5. jun – Međunarodni dan zaštite životne sredine

Povodom svetskog Dana zaštite životne sredine – 5. juna – širom Srbije sprovedena je zajednička akcija u koju su se ove godine uključili Sektor za vanredne situacija Ministarstva unutrašnjih poslova, JP Srbija šume i kancelarije za mlade u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta kako bi zajedno obeležili Međunarodni dan zaštite životne sredine.

Kancelariji za mlade Osečina u pripremi akcije za obeležavanje ovog dana pridružila se Vatrogasno spasilačka jedinica iz Osečine i odeljenje komunalne inspekcije Opštinske uprave Osečina.

Akcija je bila zamišljena kao opšta edukacija osnovaca o značaju zaštite životne sredine i savetima i preventivnim merama za njeno očuvanje, posle predavanja bila je planirana pokazna vežba gašenja požara i zajednička akcija sakupljanja otpada u okolini osnovne škole „Braća Nedić“, što na žalost nije bilo moguće izvesti zbog loših vremenskih uslova.

Pred oko stotinak osnovaca saradnice odeljenja komunalne inspekcije, Suzana Lukić i Biljana Mićić održale su interesantno predavanje pod nazivom „Biram da recikliram“ o važnosti i mogućnostima reciklaže, organskom i elektronskom otpadu.

Pripadnici Vatrogasno-spasilačke jedinice predstavili su se deci na veoma zanimljiv, interaktivan način. Govorili su o uzrocima i posledicama šumskog požara, o načinu na koji u takvoj situaciji treba reagovati, kako prijaviti požar, koje informacije prilikom poziva treba dati dežurnom vatrogascu. Zatim su deca imala priliku da nauče kako se koristi vatrogasni aparat i da vide šta to sve od opreme mora da ima jedan vatrogasac kada krene u akciju gašenja požara.

– Peti jun jeste Međunarodni dan zaštite životne sredine ali svakako nije i ne treba da bude jedini dan kada se ovakve i slične akcije sprovode i kada se govori o značaju odgovornog ponašanja prema prirodi, zato Kancelarija za mlade i odeljenje komunalne inspekcije već imaju u planu još interesantnih akcija na ovu temu – rekli su nam Suzana Lukić i Biljana Mićić iz Opštinske uprave i pripadnici Vatrogasno spasilačke jedinice MUP-a u Osečini Vladan Stanić, komandir i Dušan Andrić.

Scroll To Top